Home ReviewsAlbum Reviews DNTEL – The Seas Trees See (Les Albums Claus/ Morr Music)

DNTEL – The Seas Trees See (Les Albums Claus/ Morr Music)

by Hans Vermeulen

Wie Dntel zegt, zegt Jimmy Tamborello. Met zo een naam verwacht je een songsmid die grossiert in kitscherige pop of pretpunk, maar Tamborello laat zich niet zonder slag of stoot omschrijven of beschrijven. En niets is wat het lijkt. The Seas Trees See is het eerste luik van twee albums die hij dit jaar via Morr Music uitbrengt, in samenwerking met Les Ateliers Claus. Dit eerste deel rammelt en fluistert en staat bol van diepe ingetogen synths en rake elegante zang en teksten. Deel twee zal Away heten en de titel verraadt al dat de muziek een pak transparenter zal klinken. Verwacht onvoorwaardelijke liefde voor pop pur sang.

Het is een handelsmerk in Tamborello’s carrière. De met popinvloeden doordrenkte hits van Life Is Full Of Possibilities (2001) staan al haaks op wat hij op het abstracte Human Voice (2014) bijvoorbeeld deed. En dan beginnen we nog niet over zijn ‘Duystere’ electro als The Postal Service, zijn andere band. Hij blijft vanuit elke ooghoek ongemeen boeiend.

Tamborello praat over zijn muziek alsof hij bier brouwt. Hij koos in 2018  voor de minimalistische aanpak toen hij voorganger Hate In My Heart inblikte en deed dit nu dunnetjes over. Hij kiest een instrument of drie en laat daar een tweetal ideetjes op los, en gisten maar! Hij jamt er tijdens het opnameproces op los en werkt klankpatronen uit om in live shows te verwerken.