Home Belgisch ORIANA IKOMO + ZONMAI + DUSHIME Brussel, Fifty Lab (17/11/2023)

ORIANA IKOMO + ZONMAI + DUSHIME Brussel, Fifty Lab (17/11/2023)

by Felix Sandon

Fifty Lab is een ontdekkingsfestival: drie dagen lang – 15, 16 en 17 november – palmde het de Brusselse binnenstad in met meer dan zestig optredens op vijf verschillende locaties, allemaal voor de prijs van één ticket. Steevast artiesten op de rand van de Grote Doorbraak, uit België en ver daarbuiten. Wij stippelden ons parcours uit op de laatste avond van het festival.

Oriana Ikomo in Café Delune

Oriana Ikomo ontvangt haar publiek in het prachtige art nouveau-café Delune, waar ze met haar stem de gouden ornamenten nog harder laat blinken. You weerklinkt door de ruimte zoals het tijdloze As Time Goes By door de bar in filmklassieker Casablanca, maar wordt nog passioneler wanneer bas, drums en backing vocals invallen. Een speciaal applaus verdienen die laatsten, Arunee Verlaenen en Emily Vernaillen, want hun stemtimbre dat net iets verschilt van dat van Oriana geeft de muziek nog meer warmte en diepte.

Oriana kan het echter ook alleen met haar vocale acrobatie (en handgeklap), zoals ze net na die bloedmooie ballade bewijst. Haar fluwelen soul met vleugjes uit het kleurenpalet van de jazz vult het café met liefde – want “Love might be the answer to whatever you’re asking” – en laten het binnendruppelende publiek even het gure herfstweer dat buiten heerst, vergeten.

FACEBOOK / INSTAGRAM / SPOTIFY

Lang duren de optredens niet, want snel is het in Café Delune al de beurt aan Zonmai. Zij geeft volgens de site van het festival een indruk hoe France Gall zou klinken in 2023. Dat zit niet ver van de waarheid, want de naar Brussel uitgeweken Frans-Baskische brengt tintelende pop die even dicht naast het chanson heeft gelegen als naast hiphop en elektronica. Sommige van haar trucjes hebben we echter al te vaak gehoord om nog fris over te komen, zoals de effecten op de microfoon en de kale trapbeat. Dat laten haar fans zich niet aan het hart komen, want de zangeres laat het café stampvol lopen met enthousiast juichend en alle kanten op bonzend publiek.

INSTAGRAM / SPOTIFY

Veel tijd om te blijven plakken en de prachtige lampen, spiegels en geschilderde friezen van het café te bewonderen hebben we niet, want even verderop wacht Dushime al. Op het dak van de Beurs, intussen verveld tot Belgian Beer World, waar je een uniek zicht krijgt op Brussels By Night en allemaal lichtjes. Alle ogen zijn echter op de zangeres gericht, want haar van ongelooflijk diep komende stem laat een orkaan van passie door de bar waaien.

Dushime is ook actrice en volgens de site van het festival een echte verhalenverteller. Dat merk je aan haar nummers, die de kracht van oude mythen lijken te bezitten, zonder alle onderhuidse en binnenshuidse emoties uit het oog te verliezen. Toch maakt ze van haar optreden geen spektakel waarbij ze het hele podium bestrijkt. Dushime slaagt erin de aandacht volledig naar haar centrale plek op de scène toe te trekken.

FACEBOOK / INSTAGRAM / SPOTIFY

Het feest denderde onverstoord verder tot drie uur voor wie wilde, wij weten al dat we volgend jaar opnieuw present tekenen op Fifty Lab.

https://www.fiftylab.eu

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More