Home Live LOKERSE FEESTEN (6/8/2019): PUNKDAG.

LOKERSE FEESTEN (6/8/2019): PUNKDAG.

by Nel Mertens

De dood van de punk zit er nog steeds niet aan te komen, hoewel we ieder jaar steeds minder en minder veiligheidsspelden en hanenkammen zien opduiken op de punkdag tijdens de Lokerse Feesten. Maar daar draait het natuurlijk helemaal niet om: de nog licht anarchistische karaktertjes en muziek met een boodschap blijven we aanvinken. Het hoofdthema op de mainstage leek dan ook ‘nummers die we allen in onze tienerjaren allemaal meebrulden’ te zijn, terwijl we voor de nieuwe, Belgische punkgeneratie in de Red Bull Music Hall terecht konden.

Een andere mooie, rode draad bleek de grote openheid naar seksuele geaardheid en genderuiting te zijn: van uit de kast springende bandleden bij de Heideroosjes, tot zowel Fat Mike (zanger van NOFX) in een donkergroen onderjurkje én Sebastien (bassist van Cocaine Piss) in een elegant zwart glitterjurkje met pailletten op het podium. Slechts met één terecht eenvoudige boodschap: dit is allemaal ok!

Marc Steven Bell werd in de jaren ’70 omgedoopt tot een Ramone en drumde toch een heel groot stuk in de levensloop van The Ramones, waarvan hij met zijn band vandaag een snelle blitzkrieg bracht. ‘Hey Ho, let’s go!’ laat hij weten, als hij het podium op komt. Zijn drumwerk mag er nog steeds zijn, hoewel we ook merken dat de voorbije punkjaren met alle toebehoren Marky geen deugd deden. Met Marky Ramone’s Blitzkrieg lieten de heren een waaier aan hits over het festivalterrein klinken, waaronder Blitzkrieg Pop, I Wanna Be Sedated en I Don’t Wanna Walk Around With You waarmee ze de Ramones-sfeer mooi neerzetten als opener, maar ons ook niet de beloofde, verwoestende indruk nalieten.