Home Belgisch IAN CLEMENT + LEE ANDERSON Leuven, Het Depot (02/04/2019).

IAN CLEMENT + LEE ANDERSON Leuven, Het Depot (02/04/2019).

by SANDRA REGENT

Eind 2017 stelde hij zijn debuut voor. Een mix van je grootmoeders favoriete slows en de beste bluesplaten van je zatte nonkel. Zo omschrijft Lee Anderson oftewel Leander van het Groenewoud zichzelf. Wij houden het op breekbare folk met een tintje blues, die troost biedt aan alle eenzame of hartgebroken zielen. Feit is dat Leander zich de voorbije jaren ontpopt heeft tot een meer dan behoorlijke singersongwriter en multi-instrumentalist. Hij heeft duidelijk de juiste genen geërfd.

Ondertussen heeft hij een nieuwe vinyl uit. Live omringt Lee zich regelmatig met enkele vrienden maar vanavond staat hij alleen op het podium met akoestische gitaar en mondharmonica. Opener Out Of Juice zet de toon en kunnen we het best omschrijven als een mannelijke versie van Suzanne Vega. Tijdens Big Potatoo en Pitiful Boy doet hij ons zelfs wat denken aan een jonge Chris Martin. Een troubadour met zoetgevooisde stem en pure muziek met diepzinnige, uit het leven gegrepen teksten waarmee de luisteraar zich kan vereenzelvigen. Het breekbare In Love is groots in zijn eenvoud.

Van het Groenewoud bespeelt zijn gitaar als een echte virtuoos en vult de zaal moeiteloos in zijn eentje. Jammer dat er niet meer opkomst is in de foyer, ze weten niet wat ze missen. To Give Love kerft erin met scherpzinnige teksten als ‘in this shitstorm we call media and adulthood destroys everything. I just want to give love’. In Joyeus Times haalt hij de mondharmonica boven met een onvermijdelijke Dylan folksfeer als gevolg. Reflecteren over falen en het nemen van eigen verantwoordelijkheid doet Lee