Home Interview STEF BOS

STEF BOS

by Luminous Dash

Vanaf 11 januari ligt Kern, het nieuwe album van Stef Bos in de winkel. Op 19 januari zal hij dit album integraal voorstellen in de AB in Brussel. Luminous Dash sprak naar aanleiding hiervan met de Nederlandse singer-songwriter die moeiteloos switcht tussen Kaapstad en Wachtebeke. Volgens hem moet je de kern niet zoeken waar je denkt dat hij is maar opvissen wanneer die je pad kruist, zoals dit interview bijvoorbeeld.

Albumhoes Kern Stef Bos

Proficiat met uw zestiende studioalbum Kern. Hoe ben je bij deze titel terechtgekomen?
Vorig jaar zat ik met de band in een kleedkamer in Utrecht en we hadden net een nog uit te komen plaat afgewerkt in de studio. Dat proces liep zo vanzelf waardoor we ons afvroegen: “Wat gaan we nu doen?” Toen kregen we het idee om eens een paar gewoonten te doorbreken en opeens kwam het woord kern in me op, het proberen om het meest wezenlijke te zoeken. Zo is Kern ontstaan.

Lijkt niet gemakkelijk om daar dan gepaste teksten voor te schrijven, hoe heb je dat gedaan?
Ik ben de hele wereldliteratuur ingedoken en had er fantastische mooie zinnen uitgehaald totdat ik een gesprek had met mijn oudste zoon. Ik vroeg hem wat hij later wou worden als hij groot is en bij wijze van grap wou hij dit ook aan mij vragen. Toen versprak hij zich en vroeg hij: “Papa, wat wil jij later worden als je dood bent?” Opeens viel ik stil, wat voor een zin was dat? Je moet de kern dus niet zoeken waar je denkt dat hij is, maar opvissen wanneer je die op je pad tegenkomt en waaraan je dikwijls geen aandach