Home Singles SEK-TAH – Salade / ELKO B. – Lange Messen (Heavenhotel Presents)

SEK-TAH – Salade / ELKO B. – Lange Messen (Heavenhotel Presents)

by Jos Buersens

Mijn God wat ziet die cover er goed uit. Een drijvend luxehuis voorzien van een buitenterras met ligzetels en een butler met de aaibaarheidsfactor van Lurch die met champagne ter hand wacht op onze komst.

Een mens zou met al die quarantaines al wel eens vergeten dat er buiten de pracht en praal van diens stulpje ook nog luxueuze buitensporigheden zijn die wachten om ons van ons geld afhandig te maken. Nu, aangezien de aankoop van dergelijke woning met een gemiddelde richtprijs 20.000.000 euro net buiten ons budget viel, besloten we dan maar te gaan voor de tweede keuze en ons de nieuwe split 7” van Sek-Tah en Elko B. aan te schaffen.

Op de eerste kant van de vinyl prijkt Salade van het nagelnieuwe Sek-Tah, een samenwerking tussen Marcel Vanthilt, Rudy Trouvé en Kloot Per W. Het is Vanthilt die op deze single de vocalen voor zijn rekening neemt, al heeft het bij momenten meer weg van een poëtische parlando à la Evidently Chickentown dan van effectieve zang. Vanthilt laat met Salade wederom zien dat hij echt met de Nederlandse taal weet te spelen. Logica lijkt in de tekst op de tweede plaats te komen, het zijn vooral de klanken van de woorden die van tel zijn en niet zozeer hun betekenis. De instrumenten op de achtergrond zijn dan weer zeer ingetogen. Wat minimalistische gitaarlijntjes, drums en een breed scala aan elektronische geluiden voorzien ze de auditieve achtergrond voor spraakwaterval Vanthilt. Het geheel resulteert in een ietwat donkere en mysterieuze sound met een hint new wave.  

Dat het geheel werkt, is met drie klassenbakken als Per W, Trouvé en Vanthilt niet echt verwonderlijk en toch weten de drie heren met deze single alvast iets intrigerends neer te zetten dat ons doet watertanden naar meer. Wij kijken alvast uit naar het album Pikdorser!

Op de andere kant van de witte vinyl prijkt Lange Messen van Elko B. aka Elko Blijweert. De cover aan de achterzijde van de hoes doet vermoeden dat het nummer afkomstig is uit de theatervoorstelling Solokolos waarin Blijweert in zijn performance On Left Bank Drive het publiek via woord, beweging en muziek meeneemt in een reis door diens eclectische hersenpan.

Lange Messen resulteert in een zeer dansbaar elektronisch nummer dat ons af en toe wat aan het licht absurde They’re Coming To Take Me Away van Napoleon XIV doet denken. Ook op dit nummer wordt traditionele zang eerder geschuwd en zet Elko vooral in op poëtische parlando. Wij kunnen er, ondanks onze beperkte lenigheid, alvast niet aan weerstaan om, net zoals Blijweert op de hoes demonstreert, capoeira-gewijs onze danskunsten op Lange Messen los te laten.

Elko Blijweert zal aanstaande zaterdag op Record Gore Day zijn deel van deze hagelwitte 7″ live aan het publiek voorstellen waarna je meteen de kans hebt om deze parel en nog een hele hoop anderen uit de Heaven Hotel Presents catalogus aan je collectie toe te voegen tijdens de label markt.

HEAVENHOTEL PRESENTS: FACEBOOK / BANDCAMP / WEBSITE
RUDY TROUVE: FACEBOOK
KLOOT PER W: FACEBOOK
MARCEL VANTHILT: FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More