Home Singles JERRY CANTRELL – Atone (Warner Music)

JERRY CANTRELL – Atone (Warner Music)

by Jos Buersens

Hij is er in de jaren negentig ooit vandoor gegaan met de volledige pornocollectie van vriend Mark Lanegan. Ook van een lijntje cocaïne of twee zou de langharige gitaargod volgens Lanegans schitterende autobiografie Sing Backwards And Weep destijds niet vies geweest zijn. Allemaal gelukkig water onder de brug.

Nadat Cantrell met zijn machtige Alice In Chains de laatste jaren opnieuw drie perfecte albums op de wereld losliet, neemt hij met album Brighten na twintig jaar de draad van zijn solowerk terug op. Wij keken alvast reikhalzend uit naar de eerste single die Atone werd gedoopt. Of Cantrell onze verwachtingen al dan niet invulde? Hieronder meer daarover …

Dat Cantrell doorheen zijn loopbaan een geheel eigen stijl ontwikkelde, is overduidelijk. Met zijn typerende wah-wah geluid, mysterieuze harmonieën en vuile riffs weet hij al meer dan dertig jaar vriend en vijand omver te blazen. Wie Atone al heeft beluisterd, zal ongetwijfeld opmerken dat het nummer best wel een track van Alice In Chains had kunnen zijn. En hoewel we dergelijke uitspraken tot een zekere hoogte wel degelijk kunnen volgen, is het volgens ons toch deze meestergitarist tekortdoen.

Het grootste verschil tussen Atone en klassieke Alice In Chains-tracks is de ritmesectie, waarmee al snel duidelijk wordt dat ook drummer Sean Kinney en bassist Mike Inez binnen Alice in Chains een erg bepalende rol hebben.

Waar bij het laatste soloalbum Degradation Trip, de live band van Cantrell nog bestond uit Robert Trujillo en Mike Bordin, kiest hij nu voor een geheel nieuwe samenstelling. Zo lijfde hij onder meer Gil Sharone en Greg Puciato van Dillinger Escape Plan in en voorzag hij ook een plaatsje op de bas voor huisvriend Duff McKagan.

(c) Jerry Cantrell – Brighten – Warner Music – 2021

Atone resulteert in een klassieke Jerry Cantrell-track waarin ook de liefhebbers van Alice In Chains zonder twijfel hun gading kunnen vinden. Alle elementen die zo kenmerkend zijn voor de unieke vocale en gitaarstijl van Cantrell komen aan bod in de track en dat is mooi om te horen.

De criticasters zouden kunnen opperen dat de track weinig vernieuwing brengt in vergelijking met zowel zijn vorige soloplaten, als het werk van Alice In Chains. Wij zijn echter blij dat Cantrell vasthoudt aan de stijl die hij doorheen de jaren cultiveerde, perfectioneerde en met het ouder worden ook stilaan liet rijpen tot het unieke geluid dat het vandaag is.

De release van Brighten staat gepland op 29/10. Hieronder voorzien we jou alvast graag van enkele relevante links om je van jouw terechte pre-order te verzekeren.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More