Home ReviewsAlbum Reviews JULIEN TASSIN QUARTET – Great Expectations

JULIEN TASSIN QUARTET – Great Expectations

by Felix Sandon

Iets nieuws doen met een oud recept. Dat is wat Julien Tassin klaarspeelt op zijn nieuwe album Great Expectations. Geen elektronica of bizarre effecten voor hem: dit is klassieke, gitaargedreven jazz die toch altijd fris klinkt en steeds de juiste snaar weet te raken, ondersteund door Jason Palmer op trompet, Dré Pallemaerts op drums en Nicolas Thys op bas.

Luister maar naar het tien (ja, tien!) minuten durende Birth Suite waarmee de plaat begint. Julien schreef het bij de geboorte van zijn dochter. Zoals het hoort, bestaat de suite uit verschillende fasen, die misschien wel de verschillende fasen van de geboorte voorstellen. Van de stilte voor de storm tot een heerlijk slot waarin klanken alle kanten op stuiteren en de baby aan de wereld wordt getoond.

Believe straalt een postrock-achtige weemoed uit, nog versterkt door de aangrijpende trompet van Jason Palmer. Die hoor je ook op To Ron: is dit een eerbetoon aan trompettist Ron Miles, die vorig jaar de speciale gast van Julien zou zijn voor een optreden in de Bozar, maar tot ieders grote spijt onverwacht overleed? We kunnen niet wachten om het live te horen, want na een eerste helft vol melancholische klankweverijen laait het vuur van de groep hoog op in de swingende tweede helft. De beste manier om een jazzmuzikant eer te bewijzen, is immers bezielde en bezielende muziek met de wereld te delen.

Slechts af en toe botsen de klanken en gaat het geheel slepen, zoals op Mirage of in het slot van Resilience, dat een verder perfecte compositie wel heel bizar laat eindigen, daarbuiten coacht Julien Tassin zijn team op dit album naar prachtige overwinningen.

Wie het kwartet live wil zien, moet deze data in de agenda noteren:

01/12 – Hof Bladelin, Brugge (KAAP) 
03/12 – TivoliVredenburg, Utrecht 
05/12 – CC Begijnhof, Diest 
07/12 – Botanique, Brussel 
08/12 – King Georg, Keulen

Live zal Hermon Mehari de plaats van Jason Palmer innemen.

INSTAGRAM / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More