Home LiveFoto's YOUNG GUN SILVER FOX Gent, Viernulvier (10/11/2023)

YOUNG GUN SILVER FOX Gent, Viernulvier (10/11/2023)

by Bart Verlent

Muziek van het Engelse duo Young Gun Silver Fox is de beste remedie tegen de winterblues. Shawn Lee en Andy Platts brengen sinds 2012 eigen composities die een ode zijn aan 70’s West Coast soul (denk aan George Benson, Daryl Hall & John Oates, Steely Dan…). Zonovergoten pop-soul met een lekkere groove dus.

Beide muzikanten hebben een rijk muzikaal verleden. Lee maakte muziek voor films en series (Desperate Housewives, Ocean’s Thirteen, The Bank Job…) onder de naam Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra en is de vaste drummer van Jonathan Jeremiah. Platts werkte samen met Corinne Bailey Rae, John Oates, en Rod Temperton en verzorgde met zijn vroegere band Mamas Gun het voorprogramma van onder andere Level 42, Raphael Saadiq en Ben L’Oncle Soul.

© Cath Van Laere

Het duo bracht vorig jaar hun vierde album Ticket To Shangri-La uit en dat kwamen ze eindelijk in ons land voorstellen. Het was de bedoeling dat Young Gun Silver Fox naar Het Depot in Leuven zou komen, maar Platts was toen ziek en het optreden werd afgelast. Wat later werd aangekondigd dat de band in september naar Viernulvier zouden afzakken. Ook dat optreden ging niet door omdat de Eurotunnel die dag was afgesloten. We vreesden dan ook dat Shaw en Andy ook dit jaar niet meer in België zouden geraken. Uiteindelijk is het hen echter toch gelukt om een datum in te plannen voor een tripje naar Gent.

De balzaal van Viernulvier was goed gevuld, wat best bijzonder was aangezien de band niet echt bekend is in ons land. Het duo liet spijtig genoeg hun blazerssectie thuis. Gelukkig konden ze wel op hun straffe ritmesectie rekenen met Paul Housden op de bas en backings en Ade Meehan (The Selecter, Ray Davis, Prince Buster…) aan de drums. De band betrad het podium met Rich Girl van Hall & Oates op de achtergrond, ze weten waar ze de inspiratie halen en verstoppen dat ook niet. Andy en Shawn hadden beiden een Hawaii-hemdje aan dat perfect bij hun zorgeloze “summersoul” past en dat de koude van buiten direct deed vergeten.

Vanaf opener Still Got It Goin’ On had het viertal de volledige zaal mee. De strakke sound en Platts indrukwekkende fluwelen soul stem pakten de zaal helemaal in. Lee en Housden vormden het achtergrondkoor met geweldige harmonieën. Andy haalde zalige klanken uit zijn Fender Rhodes terwijl Lee aanvulde met subtiele gitaarklanken uit zijn Gibson. Af en toe gooide hij er ook nog een lekkere solo doorheen. Het typische recept van de soul songs van de 70’s en 80’s. Ze katapulteerden het publiek terug naar de periode waarin de discobol nog oppermachtig was.

Ze zetten niet alleen hun laatste album Ticket To Shangri-La in de spotlights; we kregen eerder een soort van best of uit hun vier albums. Ook speelden ze het geweldige Moonshine, een track die Andy Platts in 2006 maakte met de legendarische songschrijver Rod Temperton (schreef klassiekers voor onder andere Heatwave, Michael Jackson, Rufus & Chaka Khan, George Benson,…). Het duo bekende dat ze Simple Imagination eigenlijk schreven voor Diana Ross die een nummer gevraagd had in de lijn van Stevie Wonder. De legendarische Motown-zangeres vond de song wel top maar deed er toch niet mee, dus nam Young Gun Silver Fox het zelf op en zette het op hun laatste plaat.

Na een wervelende set van bijna twee uur verliet het viertal het podium en leek het even of tropische zomer terug in het land was, tot we buiten kwamen in koude herfstweer…

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More