Home ReviewsAlbum Reviews ROHN-LEDERMAN – Black And Bleu (Les Disques De La Pantouffle)

ROHN-LEDERMAN – Black And Bleu (Les Disques De La Pantouffle)

by Nel Mertens

Voor wie nog niet mee is in het Rohn-Lederman-verhaal, stellen we dit Belgisch/Amerikaans project nog even voor. Het duo bestaat uit de Amerikaanse Emileigh Rohn (Chiasm) en onze Belgische soundarchitect Jean-Marc Lederman (Fad Gadget, The The, GLJ, The We…).

Deze sterke muzikale combo was de laatste jaren erg creatief productief met de ene knappe release na de andere. Herlees hier alvast onze eerdere reviews over de albums Watch Out, Venus Chariot, Apollo Chariot, Rage! en de ep All The Things Left For Dead Go Unsaid.

Artwork © Erica Hinyot

En hier is hun volgende release al, vers van de pers en een dubbeltje, want met Black And Bleu leveren ze een dubbelalbum af met maar liefst twintig tracks, waarvan het ene nummer telkens de tegenpool van het andere kan zijn. We krijgen opnieuw hun sterke elektronische composities te horen, die nog nooit hard ruw klonken, en tegelijk ook nog minder melig. Mogen het ons indie-electro noemen?

De reeks nummers die in de Black-reeks te horen zijn, symboliseren de levende wereld met al zijn problemen en spanningen, terwijl de tracks in de Bleu-reeks een rustigere oplossing laten horen.

De rommel van het alledaagse leven wordt zo sonisch getekend op Black. Zo horen we bijvoorbeeld de fluisterend, hongerige stem van Rohn in So Hungry, waarbij noisy / vuile electro-elementen het anders vrij trage ritme verstoren.  
You’re Mine start met aanzwellend donkere tonen, verslaan door spaarzaam, voorzichtig toegevoegde elektronische sounds. En dat creëert een intense spanning in deze somber mystieke song.

Wervelend in een electro-gruis, voelen we de urgentie in Under Attack Again, dat met ongelofelijk sterk ritmewerk openbarst in een fantastisch klinkende hel… In Bouncing Back  zit heel wat speelsheid verwerkt, met o.a. de testloop ‘Boom’, en de uitdagende intonatie in de zang, terwijl op de achtergrond grimmige electro zegeviert.

Het échte ge”boom” verwachtten we in Boom Boom Boom, maar dit is een vrij sober nummer dat met zijn tikkend ritme en spoken words eerder verhalend klinkt. In Sight laat een prachtig sober en somber nummer horen, met emotioneel gelaagde zang. Emileigh’s stem klinkt telkens weer zo zuiver mooi, waardoor geen enkele track té overladen zwaar klinkt.

Bleu laat minder haakse, eerder zalvende tracks horen zoals het dromerige At Once, met twinkeltjes, het modern donkere lullaby-tje Say Goodnight, de prikkelend tintelende electroballade Sliding In Socks, het speels zweverige Surreal Collision…

Black And Bleu verschijnt op 3 mei digitaal en op dubbelcd (met een boekje van maar liefst 44 pagina’s met teksten en artwork door Emileigh Rohn, verschenen bij het label Les Disques De La Pantouffle. Op Bandcamp kan je nu al 11 nummers van de 20 gaan ontdekken.

Jean-Marc Lederman / Emileigh Rohn / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More