Home ReviewsAlbum Reviews MR. AUTUMN – Catharsis

MR. AUTUMN – Catharsis

by Nel Mertens

We kregen al vleugels bij het zien van het artwork en hij laat ons vliegen als we luisteren. Singer-songwriter Pieter Angel D’Haeseleer presenteert zijn debuutalbum Catharsis met zijn folk-, pop-, darkpopproject Mr. Autumn. Een project dat hij uit romantische noodzaak startte. Hij vindt er de ruimte om zachtere, stillere nummers te creëren, waarvoor er niet echt ruimte is bij zijn andere band MakiMura.

Artwork door Laura Denis @ framingfaith

Aanvankelijk was het de bedoeling om een aantal nummers uit te brengen op een ep, maar dat breidde al snel uit naar een album. Eentje waarop we een verzameling reeds uitgebrachte singles krijgen, maar ook onvolledige tracks die Pieter afwerkte voor deze release en een aantal nieuwe songs. De rode draad? Ze gaan allemaal over de verwerking van moeilijke emoties, de dood, de mens en de natuur. Catharsis (intense geestelijke of lichamelijke reiniging) was dus een dankbare titel voor deze tien nummers, waarvoor hij ook met enkele gastartiesten samenwerkte.

Zo horen we bij de start, op Day 0, al Ernestina Jošt, voormalige huisgenote van Pieter, maar vooral ook ‘coloratura soprano‘. Haar sopraanstem klinkt hoog ijl zwevend op gewriemel van elektronische sounds die als intro een geheimzinnige sfeer scheppen. Het is dag 0, het bruist, want alles moet nog beginnen.

In Watchtower horen we Marie De Graeve prachtig in duet gaan met Pieter, wat de song een frisse fragiliteit geeft. Een liefdesballade, als herinnering aan een liefde waarmee hij op de uitkijktoren in de Blaarmeersen samen ooit twee klokhuizen naar beneden gooiden en ze elk een wens deden, alsof het de Trevi-fontein in Rome was.

Met Matis Cooreman op mondharmonica en Marie De Graeve die haar stem opnieuw laat klinken, krijgt Red Kite een folky tintje mee. Een avontuurlijk klinkende, zachte track over het terugvinden van de connectie met de natuur. De roofvogel de rode wauw (red kite) dient hier als vergelijking voor de vluchtigheid van de samenleving, waarbij het angstige prooidier de mens voor stelt.

Erg dromerig, met akoestische gitaar en pakkende soundscapes van de viool als warme bedding, heeft Mr. Autumn het in Cycles over de cycli in de natuur: seizoenen, het leven en de dood, cyclussen die de mens beïnvloeden en soms ook beangstigen.

Vol emotie en intens klinkt De(e)pends, zowel in woord als klank. Warm, intens en vol emoties klinken de woorden in een even warm en intens instrumentarium. De drums – hier door drummer Paul De Smet – en gitaar, na een emotioneel fragiele start, benadrukken de sterkte van die gevoelens. Maar het meest imponerende is toch wel de zanglijn, die vol en vol ervaring klinkt en ons helemaal inpakt.

Een ietwat theatraal, melancholisch pianostuk krijgen we in Anytime, waarin Pieters stem sober en vrij somber klinkt. De eenvoud van het concept (piano en mooie stem als kern, vergezeld met begeleidende drums en zachte soundscapes op de achtergrond) geven deze track een hoog Beatles-gehalte!

Strawberry Dream blijft voor ons die betoverende lovesong die een leven lang kan meegaan op de achtergrond van een relatie in zijn tederheid, maar evengoed in al zijn emotionele uitspattingen. Drummer Elias Bouckaert zorgt hier samen met het gitaarwerk voor de nodige pit en ruwheid, zonder afbreuk te doen aan de magie.

“The night pulls her towards me
My strawberry
Strawberry divine
Lay your hands in mine
Let your fears subside
Strawberry divine”

Een zuiders tintje – enerzijds door triggerende tremorsnaren, anderzijds door zwaar, diep bluesy getokkel – omringt Humans (Day 1), waarbij ook altsaxofonist Bartas Boots en Elias Bouckaert op de drums een bijdrage leveren.
Donker mysterieus klinkt Fold Away, waarin Pieter en Marie De Graeve mekaar afwisselen op vocals.

Hopeland sluit af in dezelfde sfeer van het openingsnummer. Het wervelen van stemmen deze keer, met alweer de impressionante zuiverheid van de stem van Ernestina Jošt.

De intensiteit van het leven, waarbij de warme kantjes maar ook de twijfels opduiken, werd hier treffend neergezet op Catharsis. Mr. Autumn raakt. Het zeker nu: het is herfst.

Catharsis is digitaal verschenen en op cd. De cd kan je bestellen door Pieter te contacteren of kan je binnenkort ook kopen in het Belfort in Gent.

Facebook Website Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More