Home ReviewsAlbum Reviews MESSIDOR – When Things Go Missing (Klankzalf)

MESSIDOR – When Things Go Missing (Klankzalf)

by Bart Verlent

De laatste maanden van 2022 kwam Messidor met twee (Valuable en More Than A Minute) straffe singles op de proppen. Messidor is een driemansproject van singer-songwriter Ward Daenen en multi-instrumentalisten Maarten Moesen (Stef Kamil Carlens, Brzzvll, Buurman…) en Bert Hornikx (Dré Pallemaerts, Astronaute…).

Terwijl Maarten en Bert naar het Lemmensinstituut tokken en volop kozen voor de muziek, stapte Ward in de journalistiek. Tot in 2020 de drang om muziek te maken bij Daenen terug kwam opborrelen. Oude demo’s en opnamefragmenten werden binnenstebuiten gekeerd, er kwamen vooral nieuwe songs. Ward vond inspiratie in de Brusselse laan waar hij woont voor de groepsnaam, het is daar ook dat deze debuutplaat werd geschreven.

© Messidor

Er is anderhalf jaar hard aan de plaat gewerkt, beginnend in de coronatijd; gemaskerd en vanop afstand. Ward kreeg raad bij de songs van onder andere Chantal Acda, van wie hij les krijgt in de Academie Borgerhout, zodat hij samen met zijn makkers vol overtuiging de studio van Joris Caluwaerts (STUFF.) indook om When Things Go Missing op te nemen. Overdubs werden daarna ingespeeld in de homestudio’s van Bert in Hasselt en Maarten in Antwerpen. Terwijl Ward het nummer April thuis in zijn vertrouwde omgeving inzong, bij het ontwaken…

Zo debuteert Daenen op zijn 45ste met een ijzersterke plaat met acht melancholische pareltjes. Wards stem klinkt zacht en breekbaar en ligt ergens tussen die van Mark Hollis (Talk Talk) en een jonge Chet Baker.

Muzikaal kunnen we Messidor moeilijk in één vak steken, we horen perfecte en originele indiepop of indiefolk. Het trio toverde een warm klankenpalet bij elkaar dat intens mooi binnenkomt. Elke song is prachtig opgebouwd, met oog voor details en variatie.

Vanaf het gedreven The Deer weet Messidor ons te boeien met al die overweldigende schoonheid. Ze laten ons niet meer los tot aan de ingetogen afsluiter Pullover. Wat we tussen die twee song krijgen klinkt verrassend divers en ontroerend mooi. Het is dan ook een plaat waarin je bij elke beluistering nieuwe dingen ontdekt. Deze kerels weten perfect hoe de nummers moeten klinken, zodat we niet worden overladen met massa’s laagjes of bombastische arrangementen. Dosering is het trefwoord.

Messidor bewijst met dit prachtdebuut dat er geen leeftijd staat op debuteren. Ward levert samen met zijn twee vrienden een plaat af om trots op te zijn. Het nieuwe jaar is nog maar net gestart en we weten nu al dat When Things Go Missing één van de mooiste platen zal worden van 2023.

Messidor stelt de plaat voor op:

10/01 – Casa Saga, Borgerhout
11/01 – Café De Loge, Gent
12/01 – De Markten, Brussel
18/01 – L’altidude, Vorst

FACEBOOKINSTAGRAMWEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More