Home Belgisch Willem Vermandere Oostende, Kursaal (18/12/2022)

Willem Vermandere Oostende, Kursaal (18/12/2022)

by Hans Lenvain

Voor deze moeten we even terug. En wel naar 18 december 2022. Dit optreden van Willem Vermandere was zo goed, dat we niet anders kunnen dan er alsnog iets over schrijven.

Een drukke agenda met kerstwensen, gevulde kalkoen, nieuwjaarswensen, champagne, drinks en een driekoningentaart verder, veranderen niets aan de zaak: Willem Vermandere is en blijft een entertainer pur sang. Troubadour, verteller en boven alles bijzonder humoristisch.

© Hans Lenvain

18 december en de winter laat zich voelen door een prik waardoor je liever in je bed blijft liggen dan dat je aan de dag begint. Maar een optreden in het casino Kursaal van de heer Vermandere is voor ons de reden om goedgemutst op te staan en fluitend door de dag te gaan.

Om 15u nemen we plaats in de mooie rode pluchen zetels van een zo goed als uitverkocht Kursaal en stipt op tijd komt de grootmeester het podium op, gevolgd door de ondersteunende muzikanten.
Geboorte opent letterlijk het optreden, meteen gevolgd door Piere De Beeste en Patatten.

We komen in een opvoering terecht waar onze mond wijd van open valt van verbazing, van het ene in het andere. Grappige vertellingen en leuke nummers. Maar evenzeer nog steeds protest met een weemoedig nummer erachter.

Setlist Willem Vermandere (18/12/2022)

Bijna 83 is Willem intussen en dat merk je. Maar dat merkt hij zelf ook.
Niet zozeer dat zijn stem het allemaal niet meer zou kunnen maar hier en daar loopt iets fout. “Mor dat is azo ee, beste mensjen, ajje komt kiekn nor een mens van boven de 80.” En de zaal vergeeft hem zijn kleine zogenaamde foutjes. Mede door zijn zelfrelativering en zelfspot.

Zo legde Willem zijn ene bril neer om zijn andere op te zetten alleen… doordat hij de ene bril al had neer gelegd kon hij de andere niet meteen vinden. Het moment duurt vrij lang en plots heeft hij toch de juiste bril vast. “Jah, beste mensjen, we goan hier en doar wa seconden verliezn vandoage. Moh ge kunt dat oplossen door straks ne cd te koopn, want daarop is’t echt ’t één achter ’t andere.” En de zaal lacht en kijkt uit naar het volgende vertellingske.

© Hans Lenvain

Willem is goed in wat hij doet, al bijna 50 jaar lang. Ook nu het allemaal wat stroever gaat.
(“Ik wete da wel, beste mensjen, dat ik hierjuste twee keer dezelfde strofe zong. Maar ge moet daarvoor ulder geld ni were vroagn èh.”)

In Oostende kon hij niet anders dan het ook even over de betreurde Arno te hebben: “Als ik de grote Arno zo nu en dan tegenkwam hier in Oostende, zei hij me steeds dat dat ene nummer van mij zou moeten worden vertaald in het Engels, het Frans en in alle wereldtalen.” En zachtjes wordt Bange Blanke Man ingezet.

Op een bepaald moment had hij het over een jong koppeltje dat eens aan zijn deur stond met de vraag of hij een tekst wou schrijven voor hun huwelijk. Willem wist niet wat gedaan en hij zou er eens over nadenken. Uiteindelijk schrijft hij een tekst en bezorgt hij deze aan het jonge koppeltje. Hij heeft er ook muziek opgezet en start het nummer Priet Pret Prot. Bulderlach doorheen de hele zaal.

Willem is en blijft een warme man en we bedanken hem voor zijn gastvrijheid op 18 december 2022. (Een fotoverslag van de soundcheck vind je hier).
Rest ons nog de mensen van het Kursaal te bedanken en de mensen van Blueskyconcerts. Voor de gastvrijheid en de begeleiding. Voor ons smaakt dit alvast naar (veel) meer.
You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More