Home ReviewsAlbum Reviews INOCYBE – Now You Know What’s Hidden In The Dark (Eigen beheer)

INOCYBE – Now You Know What’s Hidden In The Dark (Eigen beheer)

by Nel Mertens

We mogen kennismaken met een band die zich al enkele decennia in een verscheidenheid aan kelders en zolders ophoudt. Inocybe is een eclectische band rond Walter Kiszka en Johan Verhoeven, die zich met een eerste release in het licht van de ondergrond waagt.

Gedurende de jaren heeft het duo een eigen stijl gepuurd uit een grote verscheidenheid aan invloeden, van experimentele elektronische muziek tot snoeiharde metal. Nu hebben ze een eerste album uit met 12 nummers: Now You Know What’s Hidden In The Dark.

“Een lange tijd was Inocybe een simpel eigenwijs en van alle ambitie verschoten project, een leuke hobby, maar we voelden hoe langer hoe meer toch een nood om iets te vertellen. Daarom namen we Now You Know What’s Hidden In The Darkness op. Een plaat met een boodschap, een plaat over hedendaagse topics”, leggen de heren uit.

De vocalen laten op zich wachten in The Truth Is Completely Irrelevant. En dat is bij dit genre best heel aangenaam. Voor je het inhoudelijke stuk rond de invloed van nieuwsberichtgeving te horen krijgt, word je namelijk al helemaal meegenomen in de sfeer van het nummer. Een donkere trance, die prikkelt in al zijn duisternis. Somber in een integere soberheid.
De rol van sociale media in ons maatschappijbeeld wordt aangekaart in The Story Of Joe. Het eclectisch ritme- en toetsenwerk in een mystiek, bijna tantrisch nummer grijpt ons vast.
Last Selfie On Earth ademt een dreiging uit alsof het om de laatste activiteit op aarde zou gaan, en laat naar het einde toe meer en meer waanzin klinken.

Aangestuurd door het ritme, met klinkende toetsen als detail en grauwgrijze zang, wringt We’ll Burn That Bridge When We Come To It dreiging uit boven onze hoofden. Een nummer dat met glanzende details toch beklemming nalaat.
Be Happy For Your Demons is er eentje met een persoonlijke insteek en gaat minder in op de maatschappelijke thema’s. Het is een drijvende, uptempotrack die wanhoop en verwarring laat horen.
Dance With The Devil lokt demonisch zwoele bewegingen op onze eigen dansvloer uit. Met grote uithalen, het ritme van ons hart volgend, dat precies wist samen te vallen met het herhalende ritme van de muziek. Hoe donker dreigend dit ook aanvoelde, hoe even natuurlijk het aansloot bij de mood waar het album ons ondertussen in bracht.

De nucleaire dreiging krijgt klank in Warheads On Foreheads, waar we zelfs dubritmes in terugvinden, in combinatie met graftombesferen. Een waanzinnig sterke opbouw, deze track!
Hopium is het nummer dat het meest hoopvol klinkt, hoewel verwezen wordt naar de politiek als sederend sussende opiaat voor de bevolking. Het zwevende Infinity In My Hand is een rustige, meer geruststellende adempauze, waar Nothing Can Be Done, over het klimaat, mooi bij aansluit.

Met een repetitief ritme en zanglijnen die daar walmend mee versmelten, is It Has Been A Bad Day, And Now There Is You het nummer dat ons het meest buiten onze ziel meevoert. Ook al zijn de ritmes en beats niet kenmerkend voor een technosfeer, toch neemt deze track ons in een gelijkaardige trance-ervaring mee.
Tristesse weerklinkt in The Last Mistake. Poppend kloppende ritmes in een traag doodse atmosfeer, waar naar het einde toe industriële kenmerken aan toegevoegd worden, die volledig opgaan in een steeds theatralere sound.

Een aanrader voor iedereen die experimentele dark electro / dark ambient weet te appreciëren. De band heeft zich de invloeden van verschillende genres eigen gemaakt, waardoor ze een heel eigen geluid neerzetten. Geen muziek voor verjaardagsfeestjes. Vraag er ook uw geliefde niet mee ten huwelijk. Maar ga mee ten onder in de rijke elektronische sound van Inocybe.

Now You Know What’s Hidden In The Dark is digitaal verschenen in eigen beheer van de band.

Facebook / Apple Music / Spotify / Amazon / YouTube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More