Home ReviewsAlbum Reviews DIVE – Where Do We Go From Here (Out Of Line)

DIVE – Where Do We Go From Here (Out Of Line)

by Nel Mertens

De namen van zijn verschillende projecten klinken trots welluidend in onze Belgisch elektronisch muziekportfolio. Dirk Ivens mag zich gerust de titel van zowel icoon als cultartiest in de EBM en wavewereld toe-eigenen als we denken aan wat hij ons reeds bracht met Absolute Body Control, The Klinik, Sonar, Motor!k en ook – al 30 jaar – met Dive.

Onder de noemer Dive heeft hij zopas zijn nieuwe album Where Do We Go From Here op de wereld gezet. Niet alleen Dive’s geluid, maar ook de inhoudelijke teneur klinkt dreigend hard met lichtpuntjes deze keer. “De wereld waarin we vandaag leven zal nooit meer dezelfde zijn”, geeft Dirk aan, “maar zelfs als de dingen er niet hoopvol uitzien, proberen we een positieve geest te behouden.” En daarmee slaagde hij erin de geest en het geluid van dit moment vast te leggen in zijn sound.

Dat deed hij voor deze release samen met Jan Dewulf (Your Life On Hold, Mildreda, Mildred In Oblivion, Diskonnekted, Dream Cycle Inc.), waarmee hij samen de muziek schreef. “Ik heb altijd al geweten dat er ergens een Dive-album in me zat”, laat Dewulf lachend weten. En dat blijkt, want ook hij wist heel goed voor welke kwalitatieve sound Dive staat en deed daar niets aan af, integendeel.

De overschaduwende noisy industrialtoon wordt meteen gezet met Inside Your Head (waarvan je ook een extra versie op de ep in de limited edition box vindt). Terwijl het nummer in bruutheid oploopt, blijft het zijn bedwelmende factor behouden. “What you see is not what you get… inside your head.”

Het diep duister geluid, met een glimp van hoop en de onmiskenbare Ivens-beats, mochten we enkele weken geleden al proeven met het gure Black Star vol uitdagende ritmiek (waarvan je ook een extra versie op de ep in de box krijgt) en de donker kille, doch van enige sprankels licht voorziene Death Machine. Van deze track vind je ook de Numb Remix terug op de extra ep.

Ingetogen verlangen krijgt klank in Slave To Desire… “No, we never sleep.” Een erg knappe, meer sobere track waarin geen enkele overbodigheid klinkt, maar ieder detail precies goed zit. Begeesterende synths en vocals leiden ons (on)gedwongen langs de schaduwkanten van eigen ziel.

Leave Me Be, waarvan niemand minder dan Suicide Commando ook voor een remix zorgde (op de extra ep), slaat met heel wat meer industrialelementen een sterke, ruwere weg in. Dreigende beats en noise ademen een ingehouden razernij uit, die we er op de dansvloer graag willen uitrazen.“Don’t you ever question me!”

Verbitterd, alsof er bijna melancholie mee gemoeid is, horen we Ivens’ stem in een donkerder timbre in Facing The Moon. Bedwelmend, met erg natuurlijk aanvoelende ritmes, gaan sensualiteit en dreiging hier perfect hand in hand. “Just you and me. Facing The Moon.”

Dark Place trekt je langzaam mee de ondergrond in. Diepdonkere ambient, waarin je de sound van Dewulfs donkerdere projecten wel herkent en waarbinnen Dirk Ivens vocaal perfect zijn plek bestendigt. Beklemmend sterk!

Met oplichtend strakke beats, is Invisible een nummer dat speelt met het contrast tussen omhelzende warmte en afstandelijke kilheid. “Just another face in the crowd.” In eenzaamheid omarmd door de massa. De titeltrack sluit het album af en daarmee geeft Where Do We Go From Here een borrelend sonische synthese van waar Dive voor staat: gedetailleerde electro-elementen, gebed in mystieke synthlijnen voorzien van rauwe beats, intrigerende ritmes en intens rakende kille zanglijnen.

Dat Dirk Ivens nog steeds muziek maakt die relevant is, waar we met velen iedere keer reikhalzend naar uitkijken, is duidelijk. Where Do We Go From Here is digitaal verschenen, op cd en in beperkte oplage van 500 stuks in een Limited Edition Vinyl Box Set (cd, lp en extra ep op vinyl) bij Out Of Line. De Limited Edition Vinyl Box Set in houten box was voor de release van het album reeds uitverkocht.

(Her)lees hier ook de albumaankondiging op Luminous Dash, een eerder interview met Dirk en reviews van Dive en Motor!k.

Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More