Home Grensverleggers Uitheems Geduister #139

Uitheems Geduister #139

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Herwonnen vrijheiden lonken en de troebele nevel trekt stilaan weg. De schoonheid van de duisternis weerspiegelt zich amper nog slechts in het Uitheems Geduister met nieuws van Nick Cave & Warren Ellis, Sis Felix, Ramchat, New Haunts, The Awakening, Khandra, Hybrid en Bijou Noir.

NICK CAVE & WARREN ELLIS
We openen dit Uitheems Geduister met wat wellicht het beste lockdownalbum ooit zal zijn, want Nick Cave en Warren Ellis brachten hun album Carnage uit. Een album dat het duo gedurende enkele weken van de lockdown schreef. Hoewel Warren Ellis al jaren lid is van Cave’s Bad Seeds, is het de eerste keer dat ze een volledig album als duo opnamen.
Op dit ogenblik is Carnage digitaal beschikbaar, maar vanaf 18/6 ook op cd en vinyl te verkrijgen. Voorbestellen kan reeds.

Om de fysieke release in de spotlights te zetten, kan je een speciale streaming conversatie met de twee Bad Seeds-heren volgen op 18/6. Ze zullen daarbij de kans grijpen om de vragen van de fans over het nieuwe album te beantwoorden. Vragen kan je insturen tot en met 5/6 via de Instagram- of Facebookpagina van Nick Cave.

Facebook / Instagram

SIS FELIX
Sis Felix zag in 1985 in Foggia (IT) het leven. De band gaf in 1987 een door Rockerilla geprezen demo uit, waarmee ze als één van de meest veelbelovende bands binnen de nieuwe generatie Italiaanse rock genoemd werden maar vooral een sterke darkwave-/ pospunksound lieten horen. Het leven van de band was van korte duur, tot ze in 2012 weer herstartten om vanaf 2016 terug nieuw materiaal uit te brengen. In 2016 verscheen de ep Figures, nu gevolgd door de ep Rebirth. De songs vangen de diepe essentie van de werkelijkheid en de voortdurende vragen van hun eigen verlangens en angsten. “Stop en heb dan de kracht om opnieuw te beginnen”, horen we in Sorrow. Op tonen uit de jaren 80, horen we toch nog steeds de eigenheid en persoonlijke dimensie in de sound van Sis Felix.

Website / Facebook / Instagram

RAMCHAT
Fan van Amon Amarth? Beluister dan zeker ook het werk van de Slovaakse pagan black metalband Ramchat. De band groepeerde zich rond de bekende(re) gitarist Pavel ‘Hirax’ Baričák, oprichter van Lunatic Gods, Editor, Bestialit, Protest, Svetlovlad…
Hun album Znelo Lesom is nu ook op cassette verkrijgbaar en dit werd aangekondigd met een nieuwe video bij de track Ľadová Pláň (Ice Plain).

Bandcamp / Facebook

NEW HAUNTS
De Britse coldwaveband New Haunts lanceerde deze week zijn derde album Still Dark Sky.
Een hypnotisch donker oeuvre, waarvan de titeltrack geschreven werd net voordat het VK voor de eerste keer in lockdown ging. Het dagelijkse leven was toen nog vrij normaal, maar het nieuws over de naderende pandemie voelde onwerkelijk en verontrustend aan.
Elk nummer dat volgde, gaat over op een gevoel of probleem dat altijd al heeft bestaan, maar onvermijdelijk werd versterkt door de vreemde tijden waarin het werd geschreven.
Hoewel ze wilden dat de nummers louterend zouden zijn, werd Still Dark Sky een compromisloos, behoorlijk vrolijk album. Voor iedereen die de dingen des levens graag verwerkt met luide, oprechte muziek.
Still Dark Sky is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar bij Cold Transmission Records.

Facebook / Bandcamp

THE AWAKENING
Een bitterstrenge sound opent het nummer Zero Down van The Awakening, de band van Ashton Nite  die warm kreunend onder sterke beats opnieuw zijn stem laat horen.
Het nummer gaat over de postume uitbuiting van ‘rocksterren’ en de clip vroeg enkele kijkbeurten om dat alles te vatten. Het is de eerste single van het pas verschenen nieuwe album This Alchemy.
This Alchemy is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Website

KHANDRA
Nieuws uit Wit-Rusland van de black metalband Khandra, die net zijn nieuwe, derde album All Occupied By Sole Death lanceerde. Khandra [xɐnˈdra] betekent ‘dodelijke verveling over het  niets’. Met dat in gedachten kan men verwachten dat All Occupied By Sole Death een donker en koud kunstwerk zou worden. En dat is het ook, alsof het een expressie werd die geen band heeft met enige persoonlijke emotie van sociale aard. Wereldvreemd, gehuld in een sluier van mysterie en dood en gekenmerkt door agressiviteit en dissonantie, maar vol van die intense hardheid dus.
All Occupied By Sole Death is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Season Of Mist.

Facebook / Bandcamp

HYBRID
Het Britse electrorockproject Hybrid zet hun sci-fi-verhaal verder met een nieuwe single. Zowel visueel als emotioneel is Nails daarbij een naadloze opvolger voor de eerste single en video Flashpoint uit dit concept. Het zet daarbij het visuele en verbluffende extravaganza voort dat past bij de meeslepende en voortstuwende adrenalinestoot die de muziek biedt.
Nails is een voortzetting van het verhaal van de Flashpoint– video en echoot ook de boodschap van het lied, dat de innerlijke onrust van het vechten tegen je innerlijke demonen en de strijd om stilletjes de controle terug te krijgen, weergeeft”, legt zangeres/songwriter Charlotte Truman uit.
In het verhaal was de eerste single gericht op de komst van de ‘wezens’. De meer humeurige tweede single zoomt in op een mysterieus kristal dat om Charlottes nek geketend is. “De betekenis van het amulet zal volgen in het volgende deel van het verhaal”, tipt ze ingetogen.
De video is gefilmd tijdens de lockdown, op de boerderij met meer dan 60 dieren van  geluidsontwerper/producer en echtgenoot Mike Truman. “Onze grootste zorg was of de brandweer zou komen opdagen terwijl er gigantische zwarte rookpluimen rondhingen”, lacht ze.

Flashpoint en Nails van Hybrid zijn digitaal verschenen bij Distinctive Records.

Website / Facebook

BIJOU NOIR
Stop. Haal niet je mooiste Franse accent boven, want de Amerikaanse electro-/ deathpopband Bijou Noir liet net weten dat je hun bandnaam uitspreekt als “BEE-zhoo no-wahr”. Belangrijker nieuws is dat ze hun nieuwe single All That Running Around uit hebben.
De track is geschreven op een ukelele in een afgelegen dorp in de bergen van Andalusië en aan de rotsachtige kustlijn in Kroatië en opgenomen in Los Angeles. Het nummer wordt voortgestuwd door pulserende trommels, stekende synths en een strijkerskwartet arrangement van Bijou Noir en Ray Minge. Nadenken over gemeenschap, verbondenheid en culturele identiteit werden de diep persoonlijke thema’s. Cultureel nog relevanter omdat de wereld zichzelf isoleerde als reactie op de COVID-19-pandemie, terwijl Amerikanen hun eigen problemen met blanke suprematie bleven aanpakken.
All That Running Around is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More