Home Live WAVEFEST V Rotterdam (NL), Baroeg (28/04/2019).

WAVEFEST V Rotterdam (NL), Baroeg (28/04/2019).

by Nel Mertens

Een knappe affiche lokte ons op zondagmiddag al naar Baroeg in Rotterdam, waar de uiterst charmante locatie reeds lekker vol liep met een zeer fijne bende gelijkgestemde, duistere alternatievelingen. Een bakkie koffie konden we er niet krijgen, maar de portie livemuziek die ze presenteerden compenseerde ruimschoots. Zes optredens, waarvan er geen enkele teleurstelde.


De eerste band was een piepjonge ontdekking. De twee heren van Lifeless Past brachten een sterke postpunk new waveset. Een erg vertrouwde sound, met knappe The Cure-invloeden, die geen Cure-kloon bleek te zijn en dus toch heel eigen aan de band klonk. Dof klinkende elektronische drums, aangevuld met triggerende cimbalen, welgevormde vocals en clevere empathische teksten over relaties, persoonlijke ervaringen en de menselijke ziel.

Ook de intense performance van de Poolse band undertheskin maakte indruk. We kregen heel wat nummers van hun laatste album Negative te horen, die bij nogal wat toehoorders even onder hun huid bleven kleven. Uitgebalanceerde, diverse nummers waarin ze zachte, melancholische intimiteit knap wisten af te wisselen met pittige, gedreven shoegaze-postpunkgitaren.

De eerste bands krijgen nooit echt veel speeltijd en vandaag was dit echt jammer, want wij hadden zowel van Lifeless Past, undertheskin als van The Arch graag nog wat meer nummers gehoord.

Wanneer The Arch op het podium verscheen, was de zaal best vol gelopen voor een set waarin we hun bekende, oudere nummers als Deaf & Blind, Body & Angels, Fates, Robot Sapiens en Individuals te horen kregen. Aan de toetsen en knoppen bleef het deze keer leeg, want Jan Lamberts kon er deze avond niet bij zijn. De band weet dit perfect op t