Home Belgisch SHHT + EL YUNQUE Gent, Balzaal Vooruit (23/10/2018).

SHHT + EL YUNQUE Gent, Balzaal Vooruit (23/10/2018).

by Nel Mertens

El Yunque, de Hasseltse alternatieve dark/post – and surely not – noiserockband blies de avond lucht (en ook vuiligheid, zottigheid en meer van dat) in, met de voorstelling van hun nieuwe plaat O Hi Mark.

Maar O Hi… dit was meer dan een optreden, meer dan nummers die even live gebracht werden. Net als hun albumaankondiging was ook de performance van El Yunque een concept.

Meteen was duidelijk dat ze hun sociaal kritische, van een serieuze portie ironie voorziene teksten op het podium nog meer kracht bij zetten. Met Googol, het nummer dat opent met zware gitaren en een licht, machinaal getik op achtergrond, overheerste ritme meteen in de zaal. Een onmogelijk ritme om elegant op te dansen, maar eveneens onmogelijk om stil te staan. Voeg daar de donkere postpunk klinkende stem van Jules Jordens aan toe en – hoe distorted dit soms ook klinkt, experimenteel met hoekjes af – het woord noise doet te kort !

Triggerende snaren en een opzwepend ritme, voorzien van enkele donkere inslagen… Earily poneerde meteen een spanningsveld. Ook in de lyrics voel je het contrast tussen kwaadheid/wanhoop en de verleiding van de hoogmoed en schone schijn. “Not a master, not a puppet”. Het publiek werd meegenomen in het verhaal, in het concept. Op het podium voelden de bandleden zich best goed en dat merkte je ook: ongegeneerd brachten ze hun muziek, voorzien van bijhorende activiteiten op het podium. Zo werd ook het telefoongesprek in de outro van Earily echt neergezet op de bühne.

De song Boneyfacio is er eentje die indruk maakt, met experimentele ritmes, zachtere gitaarakkoorden en rappende