Home Belgisch MAYORGA + RATMOSPHERE Mechelen, Concertzaak (04/05/2023)

MAYORGA + RATMOSPHERE Mechelen, Concertzaak (04/05/2023)

by Felix Sandon

Elk jaar winnen er drie artiesten de Nieuwe Lichting van Studio Brussel, maar hoeveel daarvan groeien uit tot blijvers in het muzieklandschap? Wij hopen dat Mayorga er zo een is, dankzij de ontwapenende spontaniteit en de warme weemoed die de muziek van het viertal rond zangeres en gitariste Helena Mayorga Paredes kenmerkt. Die mix namen ze ook mee naar Concertzaak in Mechelen.

Robin Serruys en Fieke Soete (Ratmosphere) Foto: Benjamin Velleman

Eerst is het de beurt aan Ratmosphere, een groep die wordt aangekondigd als “de luidste en de beste band ter wereld volgens het Guinness Book of Records.” Dat eerste blijkt wel mee te vallen: het viertal brengt geen ram-er-maar-op-los-rock die je bij de naam zou verwachten, maar snedige nummers waarin gitaarsolo’s nog mogen gieren en waar likjes synthesizer de juiste kleur toevoegen.

Single A Simple Dream is het ideale visitekaartje, maar live krijgt die nog meer sfeer omdat bassiste Fieke Soete en gitariste Jente Neels (die we nog kennen van hun groep NEVA) zanger Robin Serruys vocaal bijstaan, met heerlijk samensmeltende stemmen tot gevolg. In afsluiter Shotgun treedt Jente zelfs resoluut op het voorplan, in een heerlijk opzwepend nummer dat duidelijk naast de stapel met discoplaten heeft gelegen en waarin haar stem nog meer naar voren had mogen komen.

Jente Neels (Ratmosphere) Foto: Benjamin Velleman

En dan verschijnt Mayorga ten tonele. Een beetje bedeesd, alsof Helena en de haren nog niet helemaal kunnen geloven dat ze de Nieuwe Lichting gewonnen hebben, binnenkort op Rock Werchter staan en supersterren in eigen land aan het worden zijn. Het optreden neemt dan ook een verre van vliegende start, maar komt pas echt op gang bij All I Wanna Do, een zinderend lied dat het viertal binnenkort als single uitbrengt.

“Het volgende nummer is niet van ons”, zegt Helena wanneer ze Lovesong van The Cure inzet, op melodica zowaar. Moeiteloos zetten ze deze klassieker naar hun hand, hartverscheurend vloeit de centrale regel “I will always love you” uit de mond van de zangeres. In de apotheose zoekt ze zelfs een heel ander register van haar stem op dan we gewend zijn. Om in het slot de melodica weer boven te halen, die wegsterft als een eenzame mondharmonica in een western.

Helena Mayorga Foto: Benjamin Velleman

Daarna bewijst Mayorga echter dat ze The Cure niet nodig hebben om een lovesong te pennen, met regels als “Please be careful with my heart / Too many people made it fall apart” en een bijzonder breekbaar “Don’t be blind for all my scars” en een melodie die zich meteen in je oren nestelt. Die kwaliteit bezit ook Weekend Lover: Mayorga’s ode aan liefde die alle afstanden overwint gaat rechtstreeks naar het hart van iedereen die ooit een geliefde enkel in het weekend zag. Toch is het de omarmende melancholie die door Helena’s stem sluimert die hier een instantklassieker van maakt: je hoort de weemoed wanneer ze zingt “Tomorrow you’re gone, we used up all our days” en zich afvraagt hoelang ze dit voortdurende gemis zullen volhouden.

De groep, met naast Helena Trui Amerlinck, Charline D’Hoore en Sam Enthoven, bracht nog maar drie singles uit, dus een paar nummers die ze op het Mechelse publiek loslaten zitten nog in de ‘bijna af’-fase, zoals eentje dat Helena aankondigt met “Dit is een boos liedje.” Maar natuurlijk is Girlcrush de afsluiter van de avond: elke dag op Studio Brussel, op één in de Afrekening en nog raken we dit niet beu. Ontwapenende spontaniteit, we schreven het al.

Trui Amerlinck (Mayorga) Foto: Benjamin Velleman

FACEBOOK (Mayorga) / FACEBOOK (Ratmosphere) / INSTAGRAM (Mayorga) / INSTAGRAM (Ratmosphere)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More