Home Live KAREN WILLEMS’ Terre Sol Four, albumvoorstelling JuJu, Lokerse Jazzklub (18/05/2024)

KAREN WILLEMS’ Terre Sol Four, albumvoorstelling JuJu, Lokerse Jazzklub (18/05/2024)

by Kris Van den Bossche

De intieme Lokerse Jazzklub, op minder dan een boogscheut van de Lokerse Feestensite, was de setting voor de albumvoorstelling van JuJu van Karen Willems en Terre Sol Four. Het (wat oudere) publiek zat klaar aan de tafeltjes met een biertje erbij, zo hoort dat in een jazzclub.

Net als op de plaat werd afgetrapt met Voor De Stranden Verdrinken, een soundscape gevuld met sfeervolle akoestische en elektronische geluiden en het geluid van een scheepshoorn die hier uit de bugel en baritonsax van Marc De Maeseneer en Vincent Brijs kwam. Alle bandleden droegen live bij tot de gelaagde percussie, al dan niet door elektronische effecten gehaald.

Karen Willems’ Terre Sol Four – foto’s Kris Van den Bossche

Met Nuuki ging het tempo meteen een trapje hoger, met ritmische partijen voor de drum, de twee saxen en lange spannende duo zanglijnen voor Karen Willems en Naomi Sijmons. Koortsdromen kregen een didgeridoo-achtige drone en wat meer live-power dan op plaat mee.

Tako Deli was een reclameslogan, verpakt als bonte avond, met een typische groove van de twee saxen en drum. Vincent Brijs mocht hier live op een houten dwarsfluit de outro kleuren. De band raakte steeds beter opgewarmd en na Come Vai, die als single van het album fungeerde, kwam met Fuzzy Williams de vlam in het spel, op smaak gebracht met de Fender in overdrive van Sijmons. Niet enkel op plaat maar ook live een toptrack dus!

De duo-zang van Willems-Sijmons scheerde hoge toppen en de band verkende (figuurlijk) alle hoeken van de club. Na een rustige mini-piano intro, ging het feestje lustig verder in The Woo Woo Room, Dance Back In Style.

Willems nam even – buiten haar comfortzone – het woord, om de laatste twee nummers aan te kondigen.

In Open Veld ging ze op stap in Maldegem met field recordings, ritmische sax-partijen en met de megafoon vervormde stem. En Ben Vrackie, uit de vorige langspeler Grichte, nam ons mee naar de gelijknamige Schotse berg. De tocht naar boven, waar de jazz-drummer in Karen Willems zich mocht uitleven, werd meeslepend wilder, om dan beheerst weer af te dalen. Met een fluisterstille piep van de drumstok dwars schurend over het ride-cymbaal werd het nummer neergelegd.

Het was een avontuurlijke rit tussen jazz, geluidsexperiment en allerlei andere invloeden.

Karen Willems’ Terre Sol Four eindigde de geslaagde albumvoorstelling van JuJu op een hoogtepunt en kwam – tot spijt van een enthousiast publiek – niet meer bissen, na een set van een uurtje. Terug een biertje bestellen dan maar! Het JuJu biertje, speciaal gebrouwen voor de plaatlancering was net als de nieuwe lp verkrijgbaar aan de merch.

Wie het kwartet Karen Willems’ Terre Sol Four, live aan het werk wil zien en horen, kan alvast hier terecht deze zomer en in het najaar:

02/07- Zappa, Scheldewindeke
11/07 – Gent Jazz
07/09 – Ruis Festival, Antwerpen
12/09 – European Jazz Conference, Gent
29/11 – HA Concerts, Gent

Instagram | Facebook | Website | Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More