Home Grensverleggers Uitheems Geduister #289

Uitheems Geduister #289

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het leven is een fulltime dansje! Dans deze week met Uitheems Geduister jouw zondag door, met nieuws van Nobody, XTR Human, Fatal Casualties, Sjöblom, June 1974, Routine, Night In Athens, Astari Nite, Fir Cone Children en Electron.

NOBODY
De Amerikaanse post-/depressive blackmetalact Nobody bracht – na de ep’s Fading Into Obscurity en Lifeless and Still – deze week hun debuutalbum Despair is Where My Thoughts Swim.

In 11 nummers laten Void (vocals), Ulver (gitaar, bas, songwriting) en Troll (drums, gitaar, bas, synths, piano, teksten, songwriting) een begeesterend angstaanjagend geluid horen.

We krijgen emotioneel krachtige metaltracks, waarin ook kwetsbare droomtoestanden werden verweven, wat een nieuwe, moderne toets geeft aan de nummers. De composities zijn donker, sfeervol en emotioneel, en neigen tegelijkertijd naar een open minded muzikaliteit. Onbeschaamd, boordevol verdriet en spijt.

Naast de tien nieuwe, eigen tracks, vind je op dit album ook de Lifelover-cover Myspys met gastvocalist Irritum (Internal Darkness, I Fall to Ash).

Despair is Where My Thoughts Swim  is digitaal verschenen bij End My Life Records en Tragedy Productions.

Facebook / Bandcamp

XTR HUMAN
Het nieuwe album van het Duitse darkelectro-/ industrial-/ darkwaveproject XTR Human klinkt rauw en meedogenloos. Schrank is daarbij het vierde album van de hand van Johannes Stabel.

Geboren in vuur en getemperd in de batcaves en pakhuis-raves van Berlijn, brengt hij een in leder gewikkelde hamer naar het gotische nachtleven. Te midden van verbrande flitsers en met vuil doordrenkte locaties regeert Stabel als een Don, een stortvloed aan rauwe emotie en meedogenloze energie ontketenend.

Zijn diep rijke en aangrijpende zang luidt de duistere romantiek van de legendes uit de jaren 80 in, terwijl slechts een kleine beweging van zijn vuisten een brullende basstoot veroorzaakt. We horen  emotionele coldwave die eindigt onder een furie van hardbody EBM-beats die de Schwarz in Schwarzenegger plaatsen.

Schrank is digitaal, op cd en op vinyl verschenen via Negative Gain Productions en Wie ein Gott Records.

Facebook / Bandcamp

FATAL CASUALTIES
De Zweedse industrial-, EBM-, electroband Fatal Casualties van Stefan Ljungdahl en Ivan Hirvonen lanceerden een nieuwe teaser voor hun nieuwe, aankomende ep, waarop ze samenwerkten met enkele undergroundhelden als gastartiest. Zo zullen we op Guest EP I Dean Piavani (Portion Control), Stephen Mallinder (Cabaret Voltaire), Émelie Huard (Prosymna), Pelle Ossler & Mick Clarke te horen krijgen.

En het fijne nieuws is, dat er een hele resem andere gastartiesten klaar staan om bij te dragen aan Guest EP II en Guest EP III, die allemaal nog in 2024 zullen gereleased worden op eenzijdige 12” vinyl met bijhorende cd, via het label Minimalkombinat. Voorbestellen kan via een bericht op deze link.

Facebook Website / LinkTree

SJÖBLOM
Het indiepop- / postpunkproject Sjöblom werd in 2016 opgericht in Stockholm, door Johan Sjöblom Eliot (The Exploding Boy) en Robert Eklind (ex-Malaise). Het Zweedse duo bracht intussen twee albums uit en hun nieuw album Dead of Night komt er nog dit jaar aan.

Ze nemen ons alvast mee in hun wereld van donkere, emotionele melodieën en boeiende verhalen, met de nieuwe single Fly Away with Me. Ze combineren hierbij pop elementen met Britpop-nostalgie en laat een fris evoluerend geluid van de band horen. “Hé jongens, zet je koptelefoon op en vlieg met ons mee! We zijn zo blij om terug te zijn!”, laten ze weten.

Naast de originele track, krijgen we ook 2 remixen van Mark Hockings (Mesh / blackcarburning) en Chris Vrenna (Nine Inch Nails, Marilyn Manson). Mark voegde een stevige dosis elektronica toe, terwijl Chris Vrenna ging voor een sexy, massieve aanval.

Fly Away With Me is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

JUNE 1974
Federico Romano
laat met zijn soloproject June 1974 sinds 2009 zijn eigen sonische blend van shoegaze, metal en atmosferische rock horen. Er komt een nieuw album aan van de Italiaan en daaruit laat hij alvast een track horen.

Voor de nieuwe single Hurts werkte hij samen met vocaliste Sophie Leestrom, die haar synthetisch (vervormde?) ijle stem laat zweven en dwarrelen over de diep emotionele postmetalsound die Federico instrumentaal neerzet.

Hurts kan je digitaal beluisteren en verschijnt binnenkort op het album You, dat 8 shoegaze-, gothic- en emotionele postmetalnummers zal bevatten, waarvoor Romano samenwerkte met verschillende zangers en zangeressen.

Facebook / Bandcamp

ROUTINE
Het blijkt zijn dagelijkse routine: muziek maken. Eind 2023 nam de jonge, Oekraïnse artiest Anton Koba met zijn project Routine een pauze om nieuw materiaal te schrijven. Nadat hij zijn instrumenten allemaal had vernieuwd, ging hij op zoek naar een nieuw geluid. En dat brengt ons bij Get Off Me, het eerste nummer van een aankomende reeks.

Elk nummer zal daarbij een bepaald moment in de tijd waarop het is geschreven weergeven. Het album dat eraan komt, zal dus niet één consistent geluid hebben. Elk nummer heeft – onderhevig aan de tijd – zijn eigen unieke karakter en sfeer. “Het zijn verhalen waarin je jezelf wellicht herkent. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden via één persoon die ze allemaal heeft meegemaakt. Welkom in mijn wereld. Beleef mijn wereld”, laat Koba weten.

Zo horen we in het sterke Get Off Me een hoge dosis theatraliteit. De vele laagjes synths en de donker, consistente zang, worden versterkt door verbluffend drumwerk en scheurende gitaren, die de track – naast een aangrijpende dramatiek – ook een erg dansbaar karakter geeft.

Get Off Me is digitaal verschenen bij Wave Records.

Facebook Anton Koba / Bandcamp Wave Records

NIGHT IN ATHENS
Een ronduit heerlijk postpunknummer kregen we in duisternis toegestuurd, van het Londense Night In Athens, dat deze week met Words Unspoken hun eerste single van 2024 uitbracht.

De brommende, repetitieve baslijn draagt het nummer, terwijl de gitaar een melodieus tintje toevoegt, de drums rustige postpunky ritmes wegtikken, maar het vooral de ijlzuiver hoge zang is die dit darkwavedeuntje glans geeft. Een darkwavedeuntje, dat glimmend en luchtig gebracht wordt, maar een verontrustend zware, beangstigend ongemakkelijke  bezorgdheid bezingt. Want het nummer gaat over hoe de meeste mensen liever zwijgen dan iets te zeggen. Een veel voorkomende mentale aandoening tegenwoordig: het onvermogen van mensen om emotioneel met elkaar te communiceren, waardoor ze misschien niet in staat zijn elkaar lief te hebben? En er wordt hiermee iets anders bedoeld dan alleen ‘een gebrek aan geluid’.

Words Unspoken is digitaal verschenen en is een voorsmaakje van het aankomende album Wasted Reflektions dat op 1 juli bij Wave Records verschijnt.

Facebook / Bandcamp

ASTARI NITE
De Amerikaanse band Astari Nite geeft ons met Tongue Tied Galore een voorsmaakje van hun aankomende album.

Een experimentele intro, wordt gevolgd door een gitaaraanslag met bad boy-attitude. In een sfeertje om met de puntlaarzen van een donkere cowboy door een plas benzine te stappen. Scherpe vocalen en schurend snaarwerk, die zich tegen de drums aandrukken, terwijl de vernuftige synthlijnen en elektronische snufjes zich overal doorheen weven. Een brute beschrijving, voor iets dat uit een zuiver hart komt?

“Tongue Tied Galore is een soort eerlijke woordenschat die beschrijft wat mijn eigen unieke ‘volkslied’ zou kunnen zijn. Het  gaat over het hoogste waarin ik geloof en waarvoor ik sta: liefde en vriendelijkheid, die mij in staat stellen om een beter leven te leiden. Ik stel me voor dat er nog steeds een wereld is waar mensen hallo zeggen en nog steeds de deur voor elkaar openhouden, of een wereld waarin we elkaar advies geven over het planten van bloemen. Hoe dwaas het ook mag lijken, maar dit zijn de dingen die ervoor zorgen dat ik leef voor morgen. Dit nummer herinnert me eraan dat het oké is om jezelf te zijn én tegelijk ook rekening te houden met anderen”, geeft frontman Mychael aan.

Tongue Tied Galore kan je digitaal beluisteren, als voorsmaakje van het nieuwe Astari Nite-album Resolution Of Happiness, dat op 21 juni digitaal, op cd en op vinyl bij Negative Gain Productions verschijnt. Voorbestellen kan reeds.

Facebook / Bandcamp

FIR CONE CHILDREN
Een mix van punk, garagerock, dreampop, shoegaze en indierock, geeft ‘droompunk’. En dat is precies wat de Berlijnse Alexander Leonard Donat (Whole, Vlimmer) met zijn project Fir Cone Children creëert.

De titel You Are My Animal siert hem met romantische eigenschappen, dachten we, tot we door hadden dat het nummer over hamsters gaan. Maar toch ook een beetje over de liefde uiteindelijk.

Want voor de tekst raakte Alexander geïnspireerd door het dagelijks leven van één van Donats twee dochters. Om preciezer te zijn, door hun huisdier in de rol van trooster en luisteraar in moeilijke tijden. “De Engelse tekst is gebaseerd op een Duits gedicht dat mijn dochter schreef toen ik haar vroeg hoe zij haar hamster zou omschrijven. Voor mij kan de inhoud en de empathische houding die daarin wordt overgebracht uiteindelijk ook worden overgedragen op puur menselijke relaties. In het beste geval verrijken we elkaar allemaal”, legt Donat uit.

In geluid vertaalde dat zich in soms vervormde, soms rammelende gitaarriffs en energiek, dominant drumwerk, waarboven de melodieuze, dromerige zang van Alexander Donat klinkt. Een  akoestische onderdompeling in de kinderwereld.

You Are My Animal kan je nu al online beluisteren, maar verschijnt ook op het tiende Fir Cone Children-album Jig Of Glee DAT op 12 juli digitaal, op cd, vinyl en cassette verschijnt via Blackjack Illuminist.

Facebook  / Bandcamp

ELECTRON
Van de Londense metalcoreband Electron kregen we deze week een best coole lyric video. De sonische krachtpatsers onthulden een explosief emotionele track met Hollow.
Jason Payne (zang, gitaar), Joanna Hyde (bas) en Nuno Bessa (drums) laten daarmee één van de vijf tracks horen van hun aankomende, gelijknamige ep.

Het krachtige geluid van Electron klinkt nog niet zo lang, want de band is nog geen 2 jaar bezig. Toch prikkelden ze meteen, vanuit de krochten van de Londense undergroundmuziekscene, met een sterke crossoversound. Een combinatie van volle riffs, versmolten met indrukwekkende donkere grungy melodieën, samengebracht met een uniek, hedendaags metalgeluid, laat invloeden horen, die zich uitstrekken van de brute kracht van Black Sabbath tot het gevarieerde vakmanschap van Korn en de moderne aantrekkingskracht van Architects.

Het meeslepende debuutalbum van het trio, Defiance, kreeg veel positieve media-aandacht en airplay in het UK. Het wordt tijd dat ze die grenzen uitbreiden, want wij vallen voor hun sound!
Ook Hollow willen we graag in ons land door de speakers horen, met zijn sterk aangrijpende riffs, mystieke spoken words, afgewisseld met gevoelig geschreeuw, brute screams en baanbrekende ritmes.

De track kan je digitaal beluisteren. De ep Hollow verschijnt volgende week op vrijdag 24 mei.

Facebook / LinkTree

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More