Home Live Daughters + Arto, Botanique (11/04/19).

Daughters + Arto, Botanique (11/04/19).

by Hans Vermeulen

De programmator van de Orangerie van de vermaarde Botanique was duidelijk in form toen hij de uit de vergetelheid teruggekeerde dochters van de grindcore op één podium programmeerde met een gloomy arty Bolognees ensemble.  Zet u schrap voor het relaas van een onvergetelijk, zintuiglijk bevreemdend en vooral angstaanjagend avondje met Daughters en Arto.

Na een lekkere en best pittige Penne all’ Arrabiata in het Bota Café werden we meteen op onze wenken bediend want opener Arto komt uit Bologna.  De broertjes Cavina (Luca op bas en Simone achter de vellen) laten zich omringen door twee linkshandige gitaristen. Weinig relevant hoor ik je denken? Klopt, maar echt alledaags is het niet, en dat geldt ook voor de muziek van Arto. Arto staat voor ledemaat en doet iets eigenzinnigs met steevast donkergelaagde gitaarakkoorden en ritmische en vaak atypische postrockdrums. Het louter instrumentale geheel klinkt als cinematografische gloomscapes en doet denken aan een kruisbestuiving tussen pakweg  Zu (zal geen toeval zijn want welke alternatieve Italiaan is nu eenmaal niet door Zu beïnvloed?), Nought en Statue. Het geheel is kil en blijft aan de ribben hangen, hoewel er veel inlevingsvermogen gevraagd wordt om meteen op het juiste spoor te zitten. Ons konden ze in ieder geval een half uur lang boeien en we kunnen hun debuutplaat Fantasma dus uitermate aanbevelen.

Daughters, een noiserockband uit Providence, Rhode-Island, is een verhaal apart. De band trok de stekker uit haar ziedende materie in 2010. Het verhaal is hyper-Amerikaans en smeekt om een verfilming maar laten we het er gewoon op houden dat de comeback in 2018 vooral verrassend was, ook omdat de bijhorende plaat You Won’t Get What You Want een optater van jewelste was.  Gitarist Nick Sadler en zanger Alexis Marshall laten zich op het podium extra omringen door keyboardiste Lisa Mungo en bassist Chris Slorach. We maakten ons op voor een muzikale