Home Live CONDOR GRUPPE & JONAS MEERSMANS Antwerpen, De Roma (17/09/2022)

CONDOR GRUPPE & JONAS MEERSMANS Antwerpen, De Roma (17/09/2022)

by Jos Buersens

Het is best een tijdsintensieve verplaatsing naar De Roma. Een autorit van twintig minuten, meer dan een uur op de bus en dan nog een wandeling van de Franklin Rooseveltplaats richting de concerthal. Gelukkig zijn de weergoden ons gunstig gezind die avond en voorzien ze ons van voldoende regen tijdens onze wandeling op de Turnhoutsebaan (sarcasm sign). Het mag dan wel een huzarenstukje zijn om ter plaatse te geraken, maar tegelijkertijd smelten al die beslommeringen al snel als sneeuw voor de zon bij het zicht van De Roma. Posters van aankomende en evenementen van weleer flankeren ons terwijl we de rijkelijke inkomhal van de voormalige bioscoop betreden. Om dan nog van die prachtige zaal te zwijgen. In De Roma voel je gewoon de geschiedenis van de muur stralen en zodoende wordt er, zonder dat er één noot wordt gespeeld, toch al een bepaalde sfeer gecreëerd die als thuiskomen voelt.

Ondanks dat de setting een absolute meerwaarde vormt, komen wij toch vooral om Condor Gruppe nog eens live aan het werk te zien. Vandaag stellen ze na heel wat corona-heisa eindelijk hun nieuwe plaat Gulliver live aan het publiek voor.

Voor Condor Gruppe van jetje mag geven, is het eerst de beurt aan gitarist Jonas Meersmans. Aan de opstelling te zien, mogen we een singer-songwriter verwachten maar de realiteit is dat we iets heel anders op ons bord krijgen. Akoestische gitaren voorzien van humbuckers, wat effecten en bakken speeltechniek is alles wat Meersman nodig heeft om zijn songs tot stand te brengen. Het ene moment poppy en folky, dan weer etherisch en Oosters maar bovenal steeds sprankelend mooi.

(c) Foto door Jos Buersens

Het centerpunt van de installatie van Meersmans is zijn loopstation, die hij gebruikt om laag na laag in te spelen en zijn nummers tot leven te wekken. De gitarist laat zien waartoe een akoestische gitaar, in de juiste handen, in staat is en dat is bij momenten behoorlijk indrukwekkend. Zien hoe Meersmans zijn sound creëert, is daarom ook echt een meerwaarde en een belangrijk deel van de performance.

(c) Foto door Jos Buersens

We hadden, om het in Rush-termen te zeggen, Fly By Night verwacht en kregen La Villa Strangiato. Wij zijn onder de indruk!

Condor Gruppe gaat om 21.00 uur van start met de plechtige voorstelling van hun nieuwste telg Gulliver. De negenkoppige band kan bijna een psychedelische voetbalploeg starten. Gelukkig voor ons doen ze dat niet en houden ze het bij het maken heerlijke sferische muziek.

(c) Foto door Jos Buersens

Wie de band een beetje kent, weet dat Condor Gruppe ook visueel bijzonder sterk uit de hoek komt. De flyers, de posters en het artwork van hun platen is altijd een visueel hoogstandje. En ook live beseft Condor Gruppe het belang van het visuele om hun publiek mee te nemen in hun verhaal.

Het is moeilijk om te bepalen of de beelden de muziek ondersteunen of andersom. De wisselwerking tussen de twee disciplines is absoluut en bij momenten lijkt het dan ook wel of Condor Gruppe live een soundtrack aan het maken is bij hun projecties. Oude tekenfilms en fragmenten uit B-films passeren aan de lopende band en doen ons meer dan eens denken aan de mysterieuze sfeer van A Clockwork Orange.

(c) Foto door Jos Buersens

In hun set brengt het ensemble klassiekers uit hun repertoire zoals: het fluitgrage Ondt Blodt, cowboy anthem The Wanderer, het epische Single Foot en nog een hele reeks andere oude getrouwen. Naast gerespecteerde klassiekers brengt Condor Gruppe ook heel wat materiaal van Gulliver, waaronder: What Could Have Been, Farid en Rhymes On Our Mind om er maar enkele te noemen. Dat Condor Gruppe niet vies is van herinterpretaties, bewezen ze al op hun plaat Frog Bog waarop ze een ode brachten aan de legendarische Moondog. Een trend die ze in de Roma verderzetten met een cover van The Mexican van Babe Ruth (de band, niet de honkbalster); en dat niet zonder succes. Eindigen doet Condor Gruppe met House Of Kraut, waarop Milan Warmoeskerken nog een laatste keer, met een verschroeiende drift solo’s uit zijn Stratocaster tovert en het publiek alle remmen loslaat.

(c) Foto door Jos Buersens

De performance van Condor Gruppe een concert noemen, is de waarheid oneer aandoen. De band wil het publiek meenemen op een verhaal en zet alle beschikbare middelen in om dat tot stand te laten komen. Het is voor ons niet de eerste keer dat we Condor Gruppe aan het werk zien, maar de band blijft ons keer op keer verbazen met hun kunnen.

Hieronder alvast enkele relevantie links om je van de plaat, T-shirt en een live-ervaring te verzekeren.

CONDOR GRUPPE: FACEBOOK WEBSITE BANDCAMP
JONAS MEERSMANS: FACEBOOK WEBSITE BANDCAMP
DE ROMA: FACEBOOK WEBSITE

(c) Foto door Jos Buersens
(c) Foto door Jos Buersens
(c) Foto door Jos Buersens

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More