Home Interview Week Van De Belgische … Labels! GAZER TAPES

Week Van De Belgische … Labels! GAZER TAPES

by Luminous Dash

Wat hebben Walter Michiels, Dries Hermans en Herwig Ilegems gemeen?

Na het lezen van de eerste naam vermoeden we dat het vooral mentale instabiliteit is wat bij je zal opkomen maar neen, je bent helaas fout.

Je geeft op?

Dat ze alle drie uit Turnhout komen natuurlijk.

Nu, naast mentaal instabiele pseudo voetballers en mannen die durven poneren dat ze nogal eens een kerel zijn, is er uiteraard nog een ander belangrijk exportproduct uit het Turnhoutse. We hebben het natuurlijk over het schitterende Gazer Tapes van Dries Hermans. Het binkenlabel mocht, wat ons betreft, absoluut niet ontbreken in deze week van de Belgische muziek. Wij geven dan ook graag het woord aan gitarist, labelbaas en allround chille kerel, Dries Hermans.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Ik ben het label begonnen in 2017 omdat ik een tape wou uitbrengen met daarop opnames van vrienden die thuis veel muziek opnamen maar er eigenlijk niet veel mee deden. De muziek was te goed om in de kast te laten liggen, vond ik. Die cassette werd uiteindelijk Gazers, een compilatie waar ik nog altijd heel trots op ben. Er stonden enkele bands op die nog altijd bestaan zoals: King Dick en Fake Indians. Andere bands/projecten die hierop stonden waren onder andere Scrotum Gonsalez, Outta Here, Jef der Dood, The Arctic Program, …

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
Ik pin me niet graag vast op genres. Alles moet kunnen en grenzen mogen verkend worden. Maar in de beginjaren was het vooral lo-fi, indie en janglepop dat ik uitbracht op Gazer Tapes. De laatste jaren gaat het iets meer de experimentele kant op, en ook eerder richting postrock en ambient. Zolang het maar de moeite is om uit te brengen, is het voor mij goed. Ik zou me niet graag beperken tot één genre, dan vind ik het al gauw saai. En saai is maar saai he.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Ik breng heel veel zijprojecten van bands uit die ik zelf goed ken en die komen eigenlijk vanzelf tot bij mij. Soms krijg ik ook wel interessante dingen op mail binnen. Maar ik vind het belangrijk dat ik toch iets of wat verbonden ben met de band, dat het toffe mensen zijn die hun hart en ziel in muziek steken.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Het is allemaal begonnen met cassettes vandaar ook de naam Gazer Tapes. Het was op dat moment het goedkoopste medium waar je beperkte oplages van kon bestellen. Ik had geen centen om alles op vinyl te releasen. Momenteel is de cd weer erg goedkoop aan het worden en de tapes worden weer duurder. Wie weet moet ik dan maar overschakelen naar Gazer cd’s binnenkort. Er zijn ook enkele releases op vinyl uitgekomen zoals Kookaburra en The WRS. Enkel digitaal gebeurt bijna nooit, maar is ook al wel gebeurd (Unachica).

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
De Portables is echt een band die zoveel interessante releases hebben uitgebracht in hun 25-jarige bestaan. Ik bracht vorig jaar elke maand een tape van hen uit onder de noemer Silver Series. Dat was een project waar veel werk en tijd is ingekropen maar het resultaat is echt iets om trots op te zijn.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
The Hannah Barberas, een janglepop trio uit het Verenigd Koninkrijk, heb ik op cassette uitgebracht. Voor de rest zijn er wat buitenlandse acts die op de compilaties staan zoals de legendarische R Stevie Moore, Rangers, Space Daze en Sprinters. Het merendeel van de releases zijn wel Belgisch en dat gaat ook zo blijven.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Momenteel ben ik een samenwerking aangegaan met het Limburgse FONS Records. Er komen enkele FONS/Gazer Tapes releases aan dit jaar en daar kijk ik heel erg naar uit. Het is ook 10 jaar FONS Records en dat mag gevierd worden. Daarnaast blijf ik gewoon verder releasen op Gazer natuurlijk.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
De compilatiereeks Gazers die ondertussen 3 volumes telt, is erg succesvol. Ze zijn allemaal al lang uitverkocht en de oplage was hoger dan bij andere releases. Ik heb wel nog geen concrete plannen om aan Gazers #4 te beginnen. Eerst een aantal andere toffe projectjes afhandelen!

Een kort applausje voor Dries graag voor deze mooie woorden.

‘KLAP’

Ok en nu, kopen maar!

Hieronder hebben we je alvast van enkele relevante links voorzien om de parels van Gazer Tapes aan te schaffen en geloof ons het zijn er best wel wat die een plaats in jouw kast verdienen.

GAZER TAPES: BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More