Home Interview Week Van De Belgische … Labels! DADAIST TAPES

Week Van De Belgische … Labels! DADAIST TAPES

by Luminous Dash

Het Geelse Dadaist Tapes is een eerder jong label maar haar impact is er daarom niet minder om. In hun korte bestaan volgen de experimentele releases elkaar met een rotvaart op. Wat hen dan onderscheidt van andere labels? Wel laat ons zeggen dat altruïsme bij Dadaist Tapes zowat hun core business is. Meer over dit prachtige label vind je hieronder in een gesprek met bezieler Jef Mertens.

© Jef Mertens

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Een samenloop van enkele zaken leidde tot de oprichting van Dadaist Tapes: enerzijds de nakende lockdown vanwege covid vroeg in 2020 en anderzijds een fietsvergoeding die ik kreeg om met de fiets naar het werk te rijden. Ik wou met Dadaist Tapes een laagdrempelig label opstarten waar tapes gratis verkrijgbaar werden gesteld en waar ik niet naar verkoopcijfers moest kijken of een overstock aan tapes. De maandelijkse fietsvergoeding gebruikte ik dan om het label minimaal te funden. Op die manier groeide het concept uit naar een label dat toch veel bijval kreeg bij verschillende artiesten.

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
Dadaist Tapes streeft niet naar een bepaald genre in zijn releases al is het resultaat meestal wel een experimentele release. Wij brengen geïmproviseerde gitaar releases uit alsook dingen die meer richting: industrial, drone, percussie of elektronica neigen. Maar het doel van Dadaist Tapes is om geen genre uit de weg te gaan. Ik meen mij te herinneren dat Sonic Youth ooit zei dat het meest experimentele dat ze konden doen, was streven naar meer conventionele muziek.

© Don Dietrich – War Saw – Dadaist Tapes – 2020

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Het werken met Dadaist Tapes is puur gevoelsmatig en berust op een juiste connectie met de artiest. Ik heb een enorm netwerk uitgewerkt de laatste 20 jaar en daar zullen ook hoofdzakelijk de artiesten uit voortkomen die ik release. Anderzijds krijg ik ook regelmatig vragen binnen om een release te doen en dan is het puur een kwestie om te zien of het gevoel juist zit. Ook moeten de artiesten natuurlijk mee zijn met het concept wat uiteraard niet zo alledaags is. Ook kijk ik wel naar welk soort muziek de vorige release was om zo toch een lijn te krijgen in je cataloog en proberen zoveel mogelijk variatie te brengen.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Dadaist Tapes brengt voorlopig enkel tapes uit omdat de prijs een stuk economischer is dan pakweg een plaat. Ik zie mij ook niet snel een resem platen gratis weggeven. Daarvoor zou ik nog een pak meer moeten fietsen.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Glen Steenkiste deed de vierde release op het label en zette zijn huidige kennis van drone daarin om naar het gebruik van een cimbaal. Ik vind het knap om te zien hoe hij telkens met andere instrumenten toch weer zulke prachtige muziek kan opbouwen.

Urall, die we ook kennen als Jim Faes, maakte ook een prachtige collage tape voor het label en deed daarna ook nog prachtig collagewerk als artwork voor één van mijn eigen releases.

Jürgen Augusteyns sloot het vorige jaar af met de laatste tape, het prachtige En Het Bloed Liep Van Beethoven, een tape met enkele prachtige improvisaties op gitaar.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Don Dietrich, Bill Nace, Samara Lubelski, Bordreuil/Rowden, Son of Buzzi, Tashi Dorji, Nickolas Mohanna, Emilio Bernè …

© Jürgen Augusteyns – En het bloed liep van Beethoven – Dadaist Tapes – 2021

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Voorlopig staan de volgende groep artiesten klaar om hun release te brengen en zie ik het label verder alleen maar groeien. Wel moet het concept blijven spreken en mag het label geen vanity project worden. Met een beperkte oplage als bij het label is het natuurlijk moeilijk om iedereen tevreden te houden, maar voorlopig blijft het nog wel een leuk project. Ik hoop ook om in de toekomst aan live concerten te gaan werken met Dadaist Tapes. Benieuwd wat dat zou geven!

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Succes is een maatstaf die ik bij Dadaist Tapes liever niet hanteer. Het is en blijft een label waar de artiesten zoveel mogelijk vrijheid krijgen in wat hij of zij releasen.

Bedankt, Dadaist Tapes en bedankt, Jef. Luminous Dash salutes you!

DADAIST TAPES: INSTAGRAM / WEBSITE / BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More