Home Grensverleggers ARTIESTEN EN BOWIE

ARTIESTEN EN BOWIE

by Didier Becu

We gingen op rondvraag bij wat artiesten en mensen uit de muziekindustrie met deze vier vragen

a) Wat is je favoriete Bowie-moment?
b) Wat is je favoriete Bowie-plaat
c) Wat is je favoriete Bowie-song?
d) Wat betekent Bowie voor je?

PIERRE PAULY (PARADE GROUND)
a) Het optreden van Bowie aan de renbaan van Oostende
b) Outside
c) Heroes
d) The silk of a skin

NICOLAS VAN MEIRHAEGHE (EMPUSAE)
a) Mijn kinderjaren. De radio stond altijd aan, ik was zot van zijn muziek. Vooral Let’s Dance nu terug horen maakt me heel nostalgisch naar die periode.
b) Earthling
c) Deranged (de extended mix, niet de versie van Lost Highway)
d) Een icoon, intelligentie en talent tezamen.

FELIX HUYBRECHTS (STARMAN RECORDS)
a) Toen ik Bowie mocht interviewen in Brussel in ’91. Op en top gentleman, grappig en wijs en hij was zot van de Belga Filter sigaretten die ik toen nog rookte.
b) Elk moment heeft een gepaste Bowie plaat. Station to Station is voor mij het perfecte album, gevolgd door HUnky Dory en Low.
c) Veel favorieten, de zangpartij van Wild is the Wind  blijft onovertroffen alsook het drama in Five Years  of Heroes.
d) Het was alsof je hem persoonlijk goed kende, een companion de route die er steeds was in de verschillende fases van je leven. Vertrouwd en toch verrassend en avontuurlijk.

KURT DE WAELE (NEW DARK AGE)
a) Ashes To Ashes, de videoclip. Ik was toen 10 jaar en werd meegezogen door zowel het lied als de clip. Zeer beangstigend was het. Zwarte lucht, een creepy clown met daarachter een bulldozer die hem leek te achtervolgen.
b) Kill your darlings: Hunky Dory/ Ziggy Stardust/ Low/ Scary Monsters. Vandaag nemen we Hunky Dory. Misschien wel zijn rustigste plaat, beetje folky, beetje kitsch, maar dan met klasse gebracht. Gitaar iets meer naar achter, piano naar voor. Op 2 januari ideale wake-up plaat.
c) Terug een dooddoener van een vraag. Maar ik merk dat ik nogal dikwijls Fashion draai op feestjes. Het is zeer dansbaar, maar toch een lied met een ferme hoek af. Ik hou enorm van wat Robert Fripp met zijn wacko gitaarpartijen doet op Bowie zijn platen. Beep-beep!
d) Alle (officiële) albums van hem staan hier in de platenkast, dus muzikaal is hij van grote betekenis voor mij. Bowie is een van de artiesten die alle genres kon bewandelen en er altijd mee weg kwam. Ik ben eventjes afgehaakt na Let’s Dance om dan terug de draad op te pakken midden de jaren 90. Ik heb echter geen blinde adoratie voor stars, van de meeste wil ik niet weten hoe ze zijn als mens. Ik las  de bio over Bowie en had er feitelijk spijt van…

WILLY DIRKX (DE BRASSERS)
a) David Bowie speelt Rebel Rebel op Avro’s Top Pop, halfweg de jaren 70. Eerste confrontatie op TV met Bowie die een ooglap en een enorm nektapijt draagt.
b) Hunky Dory.
c) Life on Mars.
d) Hij maakte geniale muziek en vond zichzelf voortdurend opnieuw uit.

CARLO VAN PUTTEN (DEAD GUITARS)
a) Bowie live in Keulen, alleen pers aanwezig voor 2000 man. Ik vooraan het podium. Bowie met een mooie glimlach.
b) Space Oddity
c) Zonder Bowie was ik nooit begonnen met muziek….alles dus

BJORN NUYENS (AMPERSAND MUSIC)
a) Live Aid 1985, moet de eerste kennismaking geweest zijn.
b) Ik zet mijn joker in, moeilijk om er een uit te pikken.
c) Where Are We Now? (Th