Home Festival ROCK HERK 2018 – De 10 beste Belgen van deze editie

ROCK HERK 2018 – De 10 beste Belgen van deze editie

by Wout Meganck

Rock Herk was al toe aan de 36e editie dit jaar. Het is een van die kleine festivals waar je terecht kan voor alternatieve muziek in het hardere genre en vooral heel veel Belgische acts. Het festival was enkele jaren geleden bijna dood, maar door veel enthousiaste fans is het alsnog nieuw leven in geblazen. De laatste 3 edities waren uiteindelijk helemaal uitverkocht. Het maakt dit festival tot een van de sympathiekste in het circuit vooral ook omdat de ticketprijs heel democratisch wordt gehouden. Dit jaar was de straatzone voorzien voor een Street Stage, wat er op neer kwam dat de artiesten op de straat stonden met het publiek er rond of op de tribune. Elke avond werd eveneens afgesloten met een dj-set van bekende en minder bekende dj’s. Vorige jaren was het mogelijk om quasi alle optredens te zien, dit jaar was dat spijtig genoeg niet zo. We hebben het er niet speciaal om gedaan maar we zagen  vooral Belgische en slechts een handvol buitenlandse bands aan het werk.

Onze top 10 van de Belgen op deze editie is

10 WIEGEDOOD
Wiegedood verdient een vermelding wegens zo apart, ongrijpbaar. Ze behoren tot The Church of RA dus dan weet je dat het hard kan zijn, maar zelfs dan is het bij momenten bevreemdend. Een wall of sound, afgewisseld met bijna-stiltes. Als je geen pauze neemt om echt te luisteren begrijp je er niks van. Als je wel de tijd neemt dan zie en hoor je de pijn en de smart die uitgaat van deze muziek.

9 LOTUS
Dit is een Antwerpse hardcorepunkrockband. Ze slagen erin om het verzamelde publiek instant mee te krijgen. De band bestaat uit een super energetische zanger met speciale ogen. Hij springt rond of gaat zitten aan de rand van het podium en schreeuwt zijn teksten. Zoals wel vaker gebeurt, heb je dan fans die bij momenten de micro afpakken en de teksten (of andere dingen) schreeuwen terwijl de band ondertussen snelle riffs speelt.

8 TRIGGERFINGER
Triggerfinger speelt op grote podia. Het is een band waar uiteindelijk alles juist is gevallen, al waren er zeker periodes waar het met minder moest. Ze sloten de eerste dag af op het hoofdpodium. De sound zat goed en de stem van Ruben Block was goed hoorbaar, dat hebben we al eens anders gezien. Ze krijgen een vermelding voor de mooie show. Iedereen samen drummen, dat was mooi om te zien. De speelsheid ook waarmee ze elkaar jennen om nog meer te geven, nog dieper te gaan.  Hoewel we niet de grootste fan zijn van hun werk werden we aangenaam verrast.

7 TJENS MATIC
De muziek van Tjens Couter en TC Matic spelen is een geniale zet gebleken. Arno is met ouder te worden steeds jonger van geest. Naar aanleiding van de Belgische feestdag had hij een Rode Duivels T-shirt aan, over zijn hoofd, met gaatjes in geknipt als ogen. Daar geraak je alleen mee weg als je Arno bent. Arno was in goede doen, trok zijn typische gezichten en was goed bij stem. De band speelde strak en stevig zodat de TC Matic -nummers tot hun recht kwamen.

6 RAKETKANON
Raketkanon live zien, is altijd een beleving. De kwaliteit van het optreden hangt samen met de hoeveelheid stagedivers. In Herk zat dat goed. Ook de bandleden sprongen enkele keren dus het was dubbel goed. Het verrassingseffect van 3 jaar geleden was een beetje weg, maar dat neemt niet weg dat het geheel weer heel energiek was.

5 PUBLIC PSYCHE
Public Psyche is een Gentse band en heette vroeger Rape Blossoms. Ze brengen hypnotiserende, psychedelische new wave, of zoiets. Speciale geluiden worden uit de synthesizer getoverd, de zanger zingt synchroon met die vreemde zweverige muziek. Bij de start van het optreden kwam dat niet goed over, de afstand met het publiek was te groot. Eens het volk dichter kwam staan, sprong de vonk over en zaten we allemaal in de trip van Public Psyche.

4 LA JUNGLE
La Jungle doet iets speciaals  met een gitaar, een drum en een synthesizers. Dansbaar en aanstekelijk. Wie er bij was weet waarover we het hebben. Hun muziek is meestal instrumentaal. Ze speelden op Street en daardoor kon maar een beperkt aantal toeschouwers de artiesten ook effectief zien. Niemand leek dat echter erg leek te vinden en bleef toch gewoon staan.

3 IT IT ANITA
Afkomstig uit Luik en makers van punknoise rock. De drummer zag eruit alsof hij uit een foute party kwamen met een zweetband, een rode sportshort, bloot bovenlijf en sportschoenen met witte kousen. Eenmaal de band het eerste nummer inzette, werd duidelijk dat zijn outfit helemaal functioneel was. Een drumsessie is voor hem een echt work-out, het zweet parelde over zijn rug terwijl hij op de drums mepte. De drummer is het centrum van de band hoewel hij de enige in de groep is die niet zingt. Hij is de dirigent die de anderen opruit en aangeeft wanneer ze moeten starten en stoppen. De muziek deed ons soms denken aan The Jesus Lizard.

2 ARSENAL
Zaterdag was het moeilijk kiezen tussen Marky Ramone en Arsenal. Uiteindelijk toch voor Arsenal gekozen. Op Cactus waren er problemen met de tuning en we wilden graag horen hoe ze zonder problemen klinken: het was fantastisch. We kennen weinig groepen die er telkens in slagen om zoveel mensen aan het dansen en springen krijgen.

1 SONS
Onze nummer 1 gaat naar Sons. Deze nieuwkomer was finalist in De Nieuwe Lichting en heeft sedert begin van de zomer een alsmaar groter wordende schare fans. Op Werchter mochten ze openen, hier stonden ze iets hoger op het lijstje maar het was nog vroeg. Desalniettemin grepen ze iedereen onmiddellijk naar de keel. De set was strak en snel. Het publiek begint de teksten ook al allemaal te kennen en zingt/brult ze mee. Lonely Boy kwam wat eerder in de set in vergelijking met Gent twee dagen eerder maar uiteindelijk speelden ze alle nummers van de ep. Het nummer Ricochetwerd met bijna evenveel enthousiasme meegezongen als de cover.

Videos > Acidpress

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More