Home Singles WHISPERING SONS – Cold City (PIAS)

WHISPERING SONS – Cold City (PIAS)

by Kris Van den Bossche

Op 23 februari 2024 ligt de derde langspeler van Whispering Sons, The Great Calm, bij uw favoriete vinyl-, cassette- of cd-boer. Eerder was er al het energieke The Talker en nu is er aan het andere uiteinde Cold City, de tweede voorbode van de nieuwe plaat.

Whispering Sons – Cold City – artwork

De track begint met een ijzige synth-wind en een (heart-)beat. “It feels like … the first winter in years”, zegt Fenne Kuppens meer dan ze zingt, tegen een orgelachtige begeleiding. Het lied klinkt als een rustpunt op een plaat van The National: veel ruimte tussen de sporen en aandacht voor de tekst (stem sterk vooraan in de mix), atmosferische synths en schaarse etherische gitaarriedeltjes op de achtergrond.

Whispering Sons – foto Lucinde Wahlen

The Talker en Cold City liggen ver uit elkaar. De band heeft het eigen speelveld op het nieuwe album duidelijk verbreed. Ligt het aan de interne herschikkingen, of aan externe inspiratie uit belendende percelen zoals de link met schrijfster Louise Glück die inspiratie gaf voor de titel van het album en de titel van de film?

Tijdens de voorstelling van deze film, Balm (After The Violence), op het Gentse Filmfestival in oktober, konden we alleen maar vaststellen dat de Belgische newwavetrots scherper en intenser klinkt dan ooit en het nieuwe materiaal erg veel goeds inhoudt. De video’s van regisseur Heleen Declercq passen de muziek en de groep als gegoten en zijn zeker en vast een artistieke meerwaarde.

Er is een sterk nieuw album van Whispering Sons op komst. Men fluistere het voort.

Whispering Sons | Website | Facebook | Instagram

YouTube – Whispering Sons – Cold City – official video
Spotify – Whispering Sons – Cold City

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More