Home Singles WARPED DREAMER – Golden Geek Award (Consouling Sounds)

WARPED DREAMER – Golden Geek Award (Consouling Sounds)

by Jos Buersens

We zijn allemaal welbekend met het award-concept. Zo worden de Oscars uitgereikt aan het neusje van de zalm in de filmwereld, de Grammy’s aan het beste dat de muziekwereld te bieden heeft en ook de mooiste wordt bij de modale miss-verkiezingen steeds beloond met een kroon en bijbehorende sjerp.

Men zou door al dat talent al eens durven vergeten dat er ook voor zij die zich nog aan de voet van het succesgebergte bevinden, trofeeën en schouderklopjes uitgedeeld worden. Zo zijn er onder meer de befaamde Razzies die de onderbuik van de filmwereld in de verf zetten en nu zou er ook sprake zijn van een heuse Golden Geek Award. De heren van Warped Dreamer kozen in dit geval niet voor de conventionele gouden trofee maar voor een streepje experimentele muziek om de laureaat in kwestie te eren.

© Warped Dreamer – Live at Bimhuis – Consouling Sounds – Artwork: Carlos Caballero – 2020

Arve Henriksen, Teun Verbruggen, Jozef Dumoulin en Stian Westerhus zijn de vier entiteiten die samen Warped Dreamer vormen. En hoewel enkele van de voorgenoemde namen best een pak exotischer klinken dan de gemiddelde Joske Vermeulens of Charel Janssens die ons land rijk is, is dat nog niets vergeleken met het buitenaardse geluid dat we terugvinden op de track Golden Geek Award.

Op het voorgenoemde nummer horen we instrumentaliteit die we het liefst als pure experimentele onrust zouden willen beschrijven. De vier muzikanten werken samen als een geoliede, dissonant klinkende machine die de luisteraar geen moment van auditieve rust gunt. De consument van dit streepje muziek wordt gedurende 6.35 minuten bestookt met experimentele elektronica, trompet en opzwepende drums. Wie op vrijdagavond dacht om, na een drukke, stresserende werkweek, met een glas rode wijn ter hand in de zetel even uit te blazen bij een rustgevend stukje muziek is er aan voor de moeite. Voor de geduldige luisteraar hebben de vier heren echter wel een mooie verrassing in petto want hoewel de track rijk gevuld is met een breed scala aan experimentele geluiden, lijken de leden van Warped Dreamer voldoende op elkaar ingespeeld om het fragiele evenwicht te bewaren. In plaats van te vervallen in een kluwen van ongecontroleerd lawaai zet het kwartet ons een intrigerende compositie voor die ons al doet watertanden naar meer.

Omdat hokjesdenken en de nood aan structuur in onze menselijke natuur zit, pleegt de vakliteratuur Warped Dreamer wel eens af te doen als avant-garde jazz. Hoewel we deze denkwijze zeker begrijpen en er absoluut niets mis is met het gebruik van de term, is Warped Dreamer voor ons een genre an sich. De band proberen te categoriseren lijkt ons onbegonnen werk en even uitdagend als het vinden van Jonagold appelen in de gemiddelde Aldi supermarkt.

Hoewel er een reële kans is dat je bij het spelen van Golden Geek Award noch van je kinderen noch van je levenspartner een enthousiaste blik zal krijgen, kijken wij toch al reikhalzend uit naar de release van Live At Bimhuis waarop naast het voorgenoemde pareltje nog vier andere tracks gehuisvest zijn. We zijn er ons van bewust dat de kans klein is dat de plaat genomineerd zal worden voor een Grammy maar als je kijkt wie daar de laatste jaren als winnaars uit de bus zijn gekomen, weten we niet of dat zo erg is.

De release via Consouling Sounds gebeurt op 26/01. We verwijzen je voorlopig dan ook graag door naar de website van Teun Verbruggen voor enkele auditieve sfeerbeelden van het kwartet in actie. Geef ook zeker via deze link het eerst album van de band in kwestie zeker eens luisterbeurt.

WARPED DREAMER / CONSOULING / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More