Home Singles KASET HITAM – Bielefeld Süd (Gazer Tapes)

KASET HITAM – Bielefeld Süd (Gazer Tapes)

by Jos Buersens

Waar je vroeger als artiest moest zeulen met bandopnemers, bakken opnametape en allerhande microfoons heb je anno 2020 met je smartphone praktisch een volwaardige homestudio op zak. Nu, omdat het aloude cliché de gemiddelde toerende muzikant gebiedt om, tijdens de vele reistijd die deze rijk is, zichzelf zoveel mogelijk van de wereld te zuipen, blijft er tijdens het toeren doorgaans weinig tijd over voor enige vorm van productiviteit. We zijn echter blij om vast te stellen dat sommige muzikanten alsnog de weg gevonden hebben naar productieve reistijd en dan meer specifiek in de vorm van de voorgenoemde draagbare opnamestudio. Ook Sjoerd Bruil mag zich nu door zijn nakende release tot dit selecte productieve groepje rekenen.

(c) Kaset Hitam – Gazer Tapes – Layout by: Jef Cuypers – 2020

Over die nakende release… Kaset Hitam is het nieuwe project van Sjoerd Bruil en hoewel we er ons van bewust zijn dat het merendeel van onze lezers ongetwijfeld vloeiend Indonesisch spreekt, zijn we toch zo vrij geweest om voor de enkelingen die dat niet kunnen een vertaling van de bandnaam te voorzien. Kaset Hitam betekent eenvoudigweg zwarte cassette of black cassette. Nu iedereen weer enkele taallessen rijker is, gaan we graag verder met onze bespreking van track Bielefeld Süd.

Bielefeld Süd is de eerste single van het album dat, net zoals de band, de naam Kaset Hitam draagt. De ganse cassette zou volgens de bijsluiter het best auditief geconsumeerd worden op dezelfde wijze waarop de muziek tot stand kwam. Hoe dan, vraag je? Wel, de inhoud van deze cassette komt naar verluid het beste tot zijn recht terwijl je met de wagen kilometers aan het vreten bent op de autosnelweg. Bij voorkeur op het moment dat je passagier bent en alle tijd van de wereld hebt om uit het raam te turen en je gedachten te laten afdwalen.

Als we Bielefeld Süd beluisteren, kunnen we de voorgaande beschrijving zeker wel rijmen met wat we horen. We horen een vrij minimalistisch, rechtlijnig streepje muziek. Het geluid doet door het elektronische minimalisme bij momenten zelfs wat denken aan vintage videospellen. Verwacht in dit nummer geen complexe tempowissels, geen breaks noch schreeuwende gitaarsolo’s maar vooral eenvoud en herhaling. Dat herhaling vaak gelijkstaat aan saai zouden we willen tegenspreken maar in het geval van Bielefeld Süd willen we dit graag beamen en zelfs toejuichen.

Het nummer is een eindeloze herhaling die nergens naartoe leidt en net op het moment dat je denkt dat er een kentering in de track is en de langverwachte climax nadert, word je enkel naar vertraging geleid. De geschoolde lezer zal ondertussen mogelijks vastgesteld hebben dat we tot op heden weinig argumenten gaven om deze cassette aan te schaffen maar daar heb je het mis.  Saai draagt maar al te vaak een negatieve connotatie met zich mee maar laat ons eerlijk zijn, we verspillen toch allemaal graag al wel eens een dag of twee met gewoon saai in de zetel hangen en niksen. Saai zijn, kan af en toe dus wel eens welgekomen zijn en ook bij dit nummer is dat zeker het geval.

De rechtlijnigheid en herhaling van het nummer zijn, hoewel dat misschien niet zo lijkt, net de sterkte ervan. De sfeer van Bielefeld Süd reflecteert als het ware het eindeloze herhalende landschap dat je te zien krijgt op je lange autorit om vervolgens na uren rijden mentaal stilaan te vertragen en stilletjes weg te zakken. 

Sjoerd Bruil heeft ondertussen al best een indrukwekkend palmares opgebouwd bij bands als Millionaire, Gruppo Di Pawlowski, Troia, Hitsville Drunks, Dez Mona, Black Cassette, … om er maar enkele te noemen. Ook met project Kaset Hitam weet Bruil opnieuw een verrassend geluid en concept te creëren dat we in de huidige, gejaagde tijdsgeest zeker kunnen appreciëren.

Wij zijn benieuwd naar welke snelwegen jij gaat verkennen met deze prachtige soundtrack op de achtergrond. Weldra te consumeren op het Turnhoutse Gazer Tapes maar nu al voor te proeven via Youtube.

https://gazertapes.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/gazertapes/

https://black-cassette.bandcamp.com/music

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More