Home Singles SCHAVOT – Witte Juffer (War Productions / Void Wanderer Productions / Rabauw)

SCHAVOT – Witte Juffer (War Productions / Void Wanderer Productions / Rabauw)

by Nel Mertens

Het is een boef, een belhamel maar ook – als aasvogel – een vliegende brok natuurkracht. Galgenbrok. Of het album van Schavot dat er zit aan te komen.

We maakten vorige maand al kennis met Schavot, het nieuwe soloproject van de Nederlandse Floris Velthuys (Asgrauw, Meslamtaea, Sagenland), die met Droglicht  een eerste track liet horen uit zijn debuutalbum Galgenbrok.

Zowel de begrippen ‘galg’ als ‘schavot’ laten een ongevraagde doodskreet horen. En dat is ook de link met de sound die Velthuys hier neer zet met een volgende Galgenbrok-track. Rauw en bruut klinkt Witte Juffer, zoals de natuur wel eens durft te wezen. Maar tegelijk ook weer gevuld met magie en schoonheid. We horen een koud harde metalsound, verguld met melodische partijen, waarbij de multi-instrumentalist echt alles uit elk instrument lijkt te halen.
De natuur als inspiratie voor dit album voor Floris, want ‘enkel de bomen kennen het echte verleden en keken misschien wel de geesten, heksen en gedrochten in de ogen, waarover nu enkel nog in legendes wordt naverteld. De Witte Juffer kennen we als insect (libel), maar verwijst ook naar de vele legendes over de witte juffers, witte wieven, wijze vrouwen, de geesten van priesteressen die de wacht houden bij grafheuvels. 

Black metal in zijn rauwste vorm voor fans van Emperor, Mactätus, Obtained Enslavement, Setherial en Ulver.

Galgenbrok verschijnt op 1/10 digitaal, op cd, cassette en later deze winter ook op vinyl bij War Productions, Void Wanderer Productions en Rabauw. Voorbestellen is reeds mogelijk.

Facebook Instagram Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More