Home Singles SCHAVOT – Droglicht (Void Wanderer Productions / War Productions)

SCHAVOT – Droglicht (Void Wanderer Productions / War Productions)

by Nel Mertens

Het is nog wachten tot 1 oktober, voor het debuutalbum Galgenbrok verschijnt van Schavot, het gloednieuwe black metalproject van de Nederlandse Floris Velthuys (Asgrauw, Meslamtaea, Sagenland). Met Droglicht laat hij alvast een eerste track horen.

In de voorbije 2 jaar bracht Floris maar liefst 4 albums uit met zijn andere bands, maar vond toch nog tijd voor dit nieuwe soloproject. En op het coverartwork (een schilderij van Johan Prenger) en het mixen (door Tuianti) na, nam hij dit ook volledig zelf in handen.

Zo werd het aankomende album een weerspiegeling van Floris’ liefde voor de natuur en folklore: “Alleen de bomen waren getuige van wat er in het verre verleden gebeurde. Gebeurtenissen, die tot op heden nog steeds in volksverhalen worden verteld. Oude holle eiken fluisteren het verhaal van hekserij of hebben misschien ‘Huttenkloas’ zien dwalen door de heide, op zoek naar een nietsvermoedende koopman om te beroven en zijn schedel verbrijzelen met een bijl. Gescheurde oude dennen met dode takken hebben misschien de dwaallichten gezien, die reizigers naar de diepten van het moeras lokten.”

In het Droglicht dat we te horen krijgen, dwalen we langs die ruwheid van oude bomen, waardoor de wind der gitaren raast, de vocalen schreeuwend een weg zoeken door het doolhof van licht en schaduwen onder het bladerdak en de drums een aanhoudende hartslag strak lijken vast te houden. Tegelijk weet Schavot hier met melodieuze gitaarlijnen een portie folkelementen door te jagen, wat de track ook iets avontuurlijks en theatraals mee geeft, terwijl de synthlijnen op de achtergrond iets magisch toevoegen, zonder dat de track maar één seconde verzwakt in sound daardoor.

Opnieuw een sterk staaltje nieuwe black metal uit Nederland! Krachtig machtig.

Galgenbrok verschijnt op 1/10 digitaal bij War Productions en op cd bij Void Wanderer Productions. Fans van Emperor, Mactätus, Obtained Enslavement, Setherial en Ulver willen misschien al voorbestellen en dat kan!

Facebook / Instagram / Bandcamp


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More