Home Singles MAITE LOUISA – Haunting

MAITE LOUISA – Haunting

by Nel Mertens

We zagen haar vroeger als muzikante en zangeres aan het werk met het Gentse ondergrondpopcollectief Zonen Met Vaders. Ondanks de charismatische frontman en talentvolle muzikanten naast haar, sprong de Nederlandse Maite Louisa toen al in het oor en oog. Voor Zonen Met Vaders schreef ze drie jaar geleden al het knappe nummer Executeur-testamentair, een ode aan haar overleden moeder. Het verbaast ons dan ook niets dat deze muzikante nu ook als solo-artieste haar ding ging doen.

©Jaime Korbee

Maite Louisa verruilde in 2014 haar geboortestad Den Haag voor muziekstad Gent. Met die verplaatsing in ruimte, verlegde ze haar passie voor het visueel kunstenaarschap naar muziek. Onder andere met Zonen Met Vaders, werkte ze aan een eigen geluid en liveperformance. Tijdens de pandemiejaren dook Maite onder in de homestudio. Het platleggen van de maatschappij gaf haar de tijd om eigen songs verder uit te werken, richting een meer elektronisch geluid. Geïnspireerd door FKA Twigs, Sylvan Esso, Joan As A Police Woman En Jamila Woods experimenteerde ze met loops, samples, synthesizers en beats. Met enkele demo’s onder de arm trok ze naar de Boma studio om vier singles op te nemen onder leiding van Frederik Segers (STADT, De Beren Gieren, FULCO en Black Flower). In februari bracht ze haar eerste single en videoclip (s)Mother uit.

Met haar tweede single Haunting prikkelt ze meteen onze zintuigen met een stuwend synthpopgeluid, een poëtische tekst en weemoedig klare zang. Minimalistisch elektronische passages wisselen rijker gevulde melodieuze stukken af. De stevig gegronde synth-baslijn en beat vormen de basis, waarover ze sensueel meerstemmige zanglijnen dropt. De sinistere melancholie krijgt zo een speels kantje.

Dit is wat Maite vertelt over de inhoud van de track: “Deze elektronische popsong kent vele lagen: in de diepste laag is het een rouwnummer; rouw die je compleet overvalt op onverwachte momenten, vele jaren na dato. Op de bovenste laag een kinderfantasie van een meisje dat haar moeder op het sterfbed toefluistert om vooral ‘niet te gaan spoken’.”

Je kan Maite Louisa live aan het werk zien op 31 augustus in Café Bornhem en in september in café De Loge in Gent.
Haunting is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More