Home Singles JEF MERTENS – Reversed Feedback, No Control (291)

JEF MERTENS – Reversed Feedback, No Control (291)

by Jos Buersens

Het reverse effect, geen idee wie er ooit mee begonnen is. Ongetwijfeld kunnen we het antwoord wel ergens terugvinden op het wereldwijde web maar wij willen graag geloven dat het John Lennon was die tijdens de opnames van Revolver op het ingenieuze idee kwam om opnames achterstevoren af te spelen. Of het effectief zo ontstaan is, is nog maar de vraag maar gezien de bescheiden muzikale en experimentele voorgeschiedenis (Holding up sarcasm sign) van The Beatles lijkt het ons niet ondenkbaar dat het zo gelopen is.

(c) Jef Mertens – Dadaist Tapes – 2020

Wie wat bekend is met de vorige releases van Jef Mertens, weet dat je doorgaans geen meezingers à la Love Me Do of Strawberry Fields moet verwachten; iets dat ook voor de release van single Reversed Feedback, No Control opnieuw van toepassing is. De drang om experimenteel om te gaan met geluid heeft Jef echter wel geërfd van The Fab Four.

“Lathe cut”, nee het is geen nieuwe koffie-hype maar wel een soort vinyl. Jef heeft er dit keer voor gekozen om een gelimiteerde lathe cut 7” uit te brengen. Voor de laatste koffie-hype verwijzen wij jou trouwens graag naar de dalgona koffie.

Wat dan lathe cut concreet wil zeggen, vraag je je ongetwijfeld af? Doorgaans wordt vinyl geperst maar in het geval van de lathe cut wordt deze uitgesneden. Wat dan het voordeel is? Naar verluid zou de geluidskwaliteit beter zijn dan geperste vinyl, tenminste als de lathe cut door een ervaren vakman werd uitgesneden. Wij hebben onze recensie alvast van een korte informatieve video voorzien om jou volledig op de hoogte te brengen van het productieproces.

Wat kan je nu allemaal precies op deze lathe cut terugvinden? De 7” wordt, zoals de titel aangeeft, geregeerd door reversed feedback. Hoewel het reverse-effect zeer vaak wordt geassocieerd met psychedelica is dit voor ons hier absoluut niet het geval. Het geheel doet wat denken aan de industrie van weleer zoals metaalsmederijen en koolmijnen. Reversed Feedback, No Control heeft een metaalachtige industriële ondertoon maar zonder zich te associëren met het industrial-genre. Wij hebben jou alvast van enkele beelden voorzien die naar onze mening perfect bij dit experimentele, intrigerende staaltje muziek van Jef Mertens passen. Een prachtig onconventioneel stukje instrumentaliteit. Luister, ervaar en laat even, net zoals Jef, alle controle los!

We love you John! Euh of Jef in dit geval dan zeker.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More