Home Belgisch HIMSHE – Sabrina (rocambolesque music)

HIMSHE – Sabrina (rocambolesque music)

by Mark Van Mullem

Goed nieuws voor Hilmshe-fans! Er is een nieuwe single, een voorbode op een gloednieuwe ep die voor begin 2023 ingepland staat! Wie Himshe recent aan het werk zag, ként het nummer vast al, anderen hérkennen het ongetwijfeld. Himshe durfde het zowaar aan een compositie te coveren van Einstürzende Neubauten, hun grote helden. De band smijt zich met grote grandeur op het iconische Sabrina! Voor Himshe een logische keuze. Immers: net als het Duitse industriële collectief, omarmt de Gentse band het duister, groezeligheid met poëzie zalvend verzoenend.

Met de grote affiniteit die zangeres Mishi Erine voelde voor Sabrina, ging ze aan de slag. Een nummer over reflecties: Hoe wil ik eruit zien? Hoe zie ik eruit? Wat is echt? Wat is nep? Wat draag ik mee in mij uit mijn verleden? Was ik mijn handen in onschuld? Leef ik in vrede met wat was? Het nummer kan zowel een persoonlijke blik hanteren als een maatschappelijke (klimaatopwarming, pandemie, oorlogsgeschiedenis,…).

Live konden we al kennismaken met de prachtige hertaling die Himshe maakte van één van de knapste composities van Einstürzende Neubauten. Toen al hoopten we stiekem, want fan van dit Neubauten-nummer en van die machtige uitvoering van Himshe, dat dit een release zou krijgen. Toen schreven we zelfs dat we in de zevende hemel waren! Nu worden wij en andere melomanen op de wenken bediend. Het genieten gaat dus verder met deze ronduit gewéldige herinterpretatie.

Himshe wordt ondersteund door het Room 13 Orchestra. Arrangementen werden uitgewerkt samen met Yves Meersschaert. Een achtkoppig strijkorkest begeleidt Erine doorheen het nummer, geflankeerd door weemoedige koperblazers en een eenzame Morricone-gitaar, uitgevoerd door Simon Raman (RAMAN).

De samenzang tussen Erine en Naomi Sijmons brengen extra kwetsbaarheid in het nummer. Fans van Stay, de recenste EP van de band, kunnen hun donkere hartje ophalen; het filmische karakter dat toen het groepsgeluid al stevig kleurde wordt nog versterkt door de orkestrale begeleiding. Machtig mooi!

©Danny Sutrisno

Sabrina is meteen ook een eerste single voor een nieuwe EP getiteld Ideals, die in 2023 wordt uitgebracht. Blixa Bargeld en de zijnen waren naar verluidt zeer opgezet met wat Himshe met ‘hun’ Sabrina deed.

Nadat Erine een bange mail verstuurde, hengelend naar de goedkeuring van Neubauten om het nummer te mogen uitbrengen, kreeg de zangeres al snel een positieve mail terug met een enthousiasme uithaal over de herwerking: “the band loves it!”.

©Danny Sutrisno

Gevraagd naar een videoclip was Erine met verstomming geslagen. Meteen ging ze aan de slag met Danny Sutrisno een interdisciplinaire Nederlandse visual artist. Mishi voelde bij het nummer een sterke visuele aantrekkingskracht door het werk Harpya van Raoul Servais. Met dit gegeven ging Danny aan de slag en slaagde erin een rakende visuele vertaling te maken over hoe reflecties ons leven kleuren.

Sinds donderdag 15 december 2022, net voor alle kerstdrukte dus, kun je Sabrina beluisteren op de gekende streaming platvormen.

Bekijk zéker ook de bijzonder fraaie video!

Aftellen naar Ideals nu. 2023 kan niet vlug genoeg komen!

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More