Home Belgisch HIMSHE + ROOM13ORCHESTRA – Livestream (19/04/2021)

HIMSHE + ROOM13ORCHESTRA – Livestream (19/04/2021)

by Mark Van Mullem

Het zijn vreemde tijden. Nog steeds. Over het waarom hoeven we hier niet uit te wijden, het beestje bij naam noemen ook niet. Maar het houdt ons hele doen nog steeds in een wurggreep en ook voor muzikanten blijft het een heuse beproeving. Live spelen: onze bands willen niet liever! Livestreams, een online-optreden zonder publiek, zijn dan een uitweg. Zo-ook voor HiMShe.

Het plan om te toeren met Stay, hun prachtige debuut-ep die een jaar geleden uitkwam, viel volledig in het water. Maar recent kwam er een fijne stream. Ondertussen heeft de band ook al wat nieuw werk klaar en de drang naar optreden blijft. Zo was er maandag 19 april 2021 een tweede, bijzondere livestream. Bijzonder, want samen met het Room13Orchestra: HiMShe + blazers en strijkers zeg maar. Het resultaat klonk redelijk fantastisch, en dat mag je gerust een understatement van formaat noemen!

Eerlijk? We zijn er nog niet helemaal goed van. Ondertussen toch een beetje met de voetjes op de grond kunnen we je vertellen dat het duistere, intense en bedwelmende universum van HiMShe eens zo dramatisch klonk met de toevoeging van het Room13Orchestra. Het orkest was een mooie toevoeging aan het unieke bandgeluid. Van bij de eerste noten van Stay tot aan de catharsis aan het einde van Linger werd je bij je nekvel gegrepen en meegezogen in een bijzonder zwoele, beklemmende en bezwerende trip. Orkest en beide vocalisten waren misschien het meest prominent aanwezig, gitaar, bas en drums iets subtieler maar onmiskenbaar.

Een ronduit indrukwekkend Stay werd erg knap opgebouwd, ingeleid door aarzelende strijkers, die later een haast dreigende toon kregen. En met dat machtig en mooie stemgeluid van Mishi Erine, in volle overgave, in fraaie symbiose met de niet minder sterke stem van Naomi Sijmons. Beide dames in topvorm. Dat zou ook blijken in het verdere verloop van de stream.

“Everybody is living their lives, nobody knows what tomorrow brings” klinkt het in Ideals, één van de nieuwe songs die HiMShe maandagavond voorstelde. Een waarheid als een koe, zeker in deze onzekere tijden. Een behoorlijk fascinerende donkere en instant bekorende compositie, deze Ideals. Het spooky sfeertje dat erover hangt, fel benadrukt ook door de strijkers, maakte je zelfs een beetje bang.

Of we in de zevende hemel waren met die sublieme cover van Einstürzende Neubauten? Check! HiMShe en Room13Orchestra tilden Sabrina naar nieuwe hoogten met hun adembenemende interpretatie van deze EN-song. In onze notities lezen we ‘amai!!!’ Terecht. Onze notities liegen niet. De fluisterende dan weer voluit gaande prachtige stemmen van Mishi en Naomi, die opgebouwde dreiging door de strijkers – met subtiele finger picking; meesterlijk gedaan.

Woorden als beklemmend, donker en bezwerend bezigden we al eerder in dit verslagje. Ze zijn, in overtreffende trap, zeker ook van toepassing op Linger. “You undress me with your cheeky eyes”, klinkt het in deze nieuwe track. Wat een spanning wordt hier opgebouwd zeg. Bronstige blazers, viriele violen en die stemmen van Mishi en Naomi in perfecte balans. En dan die verrassende finale van Linger, na een ultra korte ijzige stilte volgde een bijna chaotische catharsis met ei zo na hels apocalyptisch krijsende stemmen van Erine en Sijmons. Slik!

Die ontbinding der demonen aan het einde van Linger betekende jammer genoeg ook een nogal abrupt einde van de live-set. Natuurlijk smaakte deze geniale muzikale trip van nauwelijks een half uurtje naar veel meer. Dat komt er ongetwijfeld ook wel. En laat ons hopen dat dat dra ook mét publiek kan en dus ook met een door de band te horen verdiend oorverdovend luid applaus. Een staande ovatie!

De live-stream staat voor nog een poosje online, grijp je kans en geniet:
https://fb.watch/4_xCo3cvub/You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More