Home Singles BUTSENZELLER – Words Fail (Consouling Sounds/Cluster Park)

BUTSENZELLER – Words Fail (Consouling Sounds/Cluster Park)

by Jos Buersens

De naam Butsenzeller is geen onbekende in het Belgische muzieklandschap en dat is geen wonder. De man heeft al meer muzikale samenwerkingen achter de rug dan dat het Britse koningshuis begrafenisrituelen heeft. En na elf dagen rouw, weet je ongetwijfeld wel wat we daarmee bedoelen.

Vandaag krijgen we met Words Fail alvast een eerste voorsmaakje van de man zijn split-release met Zool van Gerry Vergult.

(c) Zool/Butsenzeller – Humanity/Empathy – Consouling Sounds/Cluster Park – Art by Bert Lezy – 2022

In Words Fail, combineert Butsenzeller zijn liefde voor elektronica en percussie, al is het al snel duidelijk dat dansbaarheid hier nooit het uitgangspunt was. Waar de toevoeging van eenzame pianotonen extra diepte geeft aan het nummer en sterk bijdraagt aan de melancholische sfeer, zijn het zeer minimalistische, repetitieve elektronica en terughoudende percussie die de basis vormen van deze track.

De toon van Words Fail is bijzonder zwaarmoedig. Zoveel blijkt ook uit de stop-motion clip van Kolja Aasgier. In de video zien we een mannelijke gedaante die zich, zowel letterlijk als figuurlijk, geen houding weet te geven. Het ene moment ligt de figuur op een stoel; het andere op een tafel en dan weer op de grond. Een gevoel van onmacht en neerslachtigheid domineert het beeldscherm. Een proces dat overigens ook een vrouwelijke gedaante doorheen de clip doormaakt. In de video zien we verder ook verschillende elementen die suggereren dat het concept tijd op de korrel genomen wordt terwijl de twee gedaanten langzaam lijken weg te kwijnen.

Wat ons betreft, heeft het nummer best wel wat weg van de sfeer van het Marche Funèbre van Chopin maar dan in een elektronisch 2022 jasje. Met Words Fail laat Butsenzeller zien dat hij niet enkel dansbaarheid in zijn vingers heeft maar ook in staat is tot pure ernst en gelatenheid.

Voor de overige 4 Butsenzeller tracks is het helaas nog wachten tot 14 oktober. Tot dan kan je alvast genieten van dit voorproevertje en je verdiepen in de eclectische discografie van deze veelzijdige muzikant. Denk er ook zeker aan om hier de eerste single van het Zool van compagnon de route Gerry Vergult te checken.

BUTSENZELLER: BANDCAMP FACEBOOK WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More