Home Singles ARABNORMAL – Gum (PIAS)

ARABNORMAL – Gum (PIAS)

by Jos Buersens

In haren, onder schoolbanken, op vast tapijt. Het zijn maar enkele van de plaatsen die we doorheen de jaren bedachten om met kauwgom anderen het leven zuur te maken. Gelukkig weet het plakkerige goedje de mensheid bij wijlen ook positief te verrassen. Zo is er in Seattle, Washington de beruchte Gum Wall waar, zoals de naam al doet vermoeden, een muur volledig bedekt in kauwgom wordt gehuisvest. Een nogal populaire toeristische attractie naar verluidt. Speciaal!

Na de voorgenoemde Amerikaanse staat weten nu ook de heren van Arabnormal hun voordeel uit het snoepgoed te slaan. Nadat ze onlangs op de tonen van single Horsey kortstondig de Antwerpse Boerentoren bezetten, zetten ze nu met single Gum hun zinnen op de Melkweg.  

© Arabnormal – Gum – Art by Marcelo Lavin – Pias – 2022

Gum start en meteen dient zich een sterk contrast aan met zijn voorloper. Waar Horsey iets steviger van aard was, lijken de heren van Arabnormal met Gum meer in te zetten op een soort van ballade. MGMT, Prince, Every Breath You Take van The Police,… Het zijn maar enkele van de impressies die we krijgen bij het beluisteren van het nummer. Een eighties feel bekruipt ons, iets dat we na Horsey absoluut niet hadden verwacht.

Zanger Younes Faltakh hebben we in het verleden al meermaals de stembanden uit het lijf horen schreeuwen. Nu, met Gum kiest hij voor vocalen van een veel breekbaardere aard. Hij zingt met onverwachte falset allures, hoewel de kenmerkende rasp in zijn stem een vertrouwde gids vormt in deze psychedelische reis.

We vermoeden dat, net zoals de Pixies, ook de heren van Arabnormal niet vies zijn van Un Chien Andalou of twee als inspiratiebron. Naar goede gewoonte is de clip van Gum dan ook weer een uitermate bevreemdende ervaring. Een kauwgom die doelloos door het heelal zweeft; een scheermes dat zich door oogballen klieft en slijm dat van het scherm druipt als ware het een masterclass projectielbraken à la The Exorcist.

We moeten bekennen dat we niet vanaf de eerste luisterbeurt mee waren met deze track. We hadden Horsey als referentiepunt voor deze tweede single genomen, wat maakt dat het geluid van Gum ons behoorlijk verraste. Enkele luisterbeurten later zijn we echter volledig mee en genieten we met volle teugen van deze track met eighties allures. Vooral de breekbare vocale break en daaropvolgende vocale uithalen vinden we echt subliem.

Verwacht het onverwachte met Arabnormal!

ARABNORMAL: FACEBOOK WEBSITEINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More