Home ReviewsAlbum Reviews THELMA RAMON – Vultures (Consouling Sounds)

THELMA RAMON – Vultures (Consouling Sounds)

by Nel Mertens

De ep Vultures is enkele weken jong, maar de van oorsprong Texaanse zangeres en multi-instrumentalist stak er al enkele jaren haar ziel in. Ze speelt en schrijft muziek sinds haar kindertijd, maar dit is de eerste release van Thelma Ramon. Als een jarenlange zwangerschap die ze goed verborgen hield achter gesloten deuren, maar nu helemaal klaar is voor de wereld.

Het Gentse kwaliteitslabel Consouling Sounds heeft een bijzondere neus voor ‘donker uitzonderlijks’ en pikte Thelma Ramon op. Live kon ze de ep al aan een klein publiek voorstellen op de 24 Hours Of Deep Listening, georganiseerd door het label, waar deze duisterwarm omhelsd werd door het publiek.

Dampend zwarte gitaren open Relics met diepe basklanken, waartegen de stem van Ramon vrouwelijke grootsheid uitstraalt. Ze geeft fluwelen diepte cadeau, bovenop de spanningslijnen die door het snaarwerk getrokken werden. Het heersende onheil doemt steeds sterker op, met elke tik tegen het drumstel.

The Shot heeft wel wat postpunkelementen in zich, die uitgerekt lijken tot ze in doomsferen baden. En dat geldt eigenlijk voor de hele sfeer van deze ep. De tracks balanceren ergens op een gespannen touw tussen doommetal en melodische gothicsongs en dat touw werd vakkundig vervaagd door de band.

Als een somberdonkere klaagzang laat Willingly Smothered een gitwarte smaak van harde tristesse achter. Die proeft nog net iets harder in Endless Connive, waarin Thelma gitaren en drums lijkt te strelen met een wijder stembereik.

Thelma werd bijgestaan ​​door de Londense drummer en componist Dani Ben-Haim voor vier tracks en door drummer Jonas Sanders uit Brussel voor het nummer Splinters. Dat zorgt voor een andere dynamiek in het iets snellere nummer, waarin de gitaren ook melodischer rond Thelma’s stem wervelen. Ook live staat Sanders mee op het podium, samen met Greg Feller (bas), Eric Becker (gitaar) en Niels Vanveerdeghem (gitaar).

Thelma Ramon laat ons met deze debuutep de soundtrack van haar ervaringen in het wakende leven, haar dromen en haar nachtmerries horen. Een krachtig debuut met een uitgesproken eigen signatuur, maar niet eentje om zoete dromen mee te beleven. Boek alvast een therapeutische sessie, want deze dame sleept je met haar band mee in de duistere delen van eigen hart en ziel.

(Her)lees hier ook ons interview met Thelma.

Vultures is digitaal en op cd verschenen bij Consouling Sounds.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More