Home Singles TEENAGE FANCLUB – Home (PeMa)

TEENAGE FANCLUB – Home (PeMa)

by Bart Verlent

Sinds 1989 maakt de Schotse indiepop formatie Teenage Fanclub powerpop die in de lijn ligt van Big Star en The Byrds. In de hoogdagen werden hun platen uitgebracht op het hippe Britse label Creation en in Amerika op Geffen. In België daarentegen was de band nooit echt hip. In Engeland werd in 1991 hun album Bandwagonesque tot beste plaat van het jaar verkozen, terwijl datzelfde jaar ook Nevermind van Nirvana en Loveless van My Bloody Valentine in dezelfde lijst stond.

(c) Teenage Fanclub

Op 2 maart 2021 verschijnt hun tiende album Endless Arcade op hun eigen PeMa label. Normaal zou de langspeler dit jaar het licht zien maar door corona werd de release uitgesteld. Daarom verscheen in februari reeds de eerste single Everything Is Falling Apart en komt Home nu pas uit. Muzikaal is Teenage Fanclub altijd trouw gebleven aan hun eigen typische geluid. Lekker in het oor liggende indiepop met geweldige harmonieën.

Home ligt dan ook mooi in de lijn van het voorgaande werk. Er zit geen sleet op het recept van Norman Blake, Raymond McGinley en Francis MacDonald. Het zijn songschrijver in hart en nieren die altijd topnummers afleveren. Je zou ze kunnen vergelijken met Elvis Costello en Paul Weller, die kerels leveren ook altijd topsongs af. Akkoord ze klinken niet altijd even avontuurlijk maar als je een song kan schrijven die zo blijft kleven en tijdloos is, kom je al een heel eind en dat kunnen we zeker zeggen van deze Home.

Of Teenage Fanclub met deze single nieuwe zieltjes zal winnen daar vrezen we voor. Alhoewel, het geluid van de 90’s lijkt terug hip, luister maar naar Bat Eyes of Teen Creeps… dus wie weet. De fans van het eerste uur zullen in elk geval niet treuren met deze nieuwe schijf.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More