Home ReviewsAlbum Reviews THE YUMMY MOUTHS – UGH! (Fons Records/Gazer Tapes)

THE YUMMY MOUTHS – UGH! (Fons Records/Gazer Tapes)

by Jos Buersens

2021 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin we covid-19 de kop indrukten, onze inheemse vissoorten van een antiaanbaklaag werden voorzien en uiteraard ook de auditieve maagtrap en bijbehorende UGH! die we kregen van The Yummy Mouths.

Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Waar ga ik naartoe?

Het zijn maar enkele van de existentiële vragen die ons wel eens aanzetten tot zelfreflectie. In onze zoektocht naar antwoorden plegen we ons derhalve wel eens te richten tot onze ouders, leerkrachten, postoversten, 1207, … om vervolgens vast te stellen dat we er voor een concreet antwoord vaak aan zijn voor de moeite.

Waar je de antwoorden dan wel moet gaan zoeken? Wel, wij, en bij uitbreiding ook de Kempenzonen van The Yummy Mouths, verwijzen je graag door naar de vele influencers en HLN-rubrieken die ons wereldwijde web rijk is. Wie daar geen antwoorden kan vinden op de vragen des levens, is wat ons betreft een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Wat bij ons echter enkel bij woorden zal blijven, wisten The Yummy Mouths om te zetten in daden met titeltrack UGH!. In het nummer horen we de Kempense honden met grote gretigheid hun instrumenten bespelen wat resulteert in catchy ritmes en parlando-achtige vocalen in combinatie met een mooie dosis “lalalala”. Met een etherische, luchtige break in het midden van de track schroeven de heren even alles terug en voorzien ze de luisteraar van wat ademruimte om te bekomen van dit heerlijke nummer. Veel ruimte krijgen we echter niet want niet veel later scheuren The Yummy Mouths alweer richting het einde.

Een zeer sterke opener en een absolute aanrader voor de liefhebbers van Parquet Courts!

Bron: Youtube

This band is going to go down like a lead zeppelin. We parafraseren waarschijnlijk een beetje maar het moeten ongeveer deze woorden geweest zijn waarmee wijlen Keith Moon het toekomstperspectief van de nieuwste band van ene Jimmy Page beschreef. Little did he know! Bij The Yummy Mouths is het tweede nummer van deze ep een heupwiegende ode geworden aan Led Captain. De instrumenten in het nummer blijven een knipoog naar Parquet Courts. De vocalen zijn echter een pak melodieuzer dan de vorige track wat resulteert in een mooie meezinger die menig festivalganger tot een hoopje hese smurrie zal reduceren. Wij bleven na de eerste luisterbeurt alvast een beetje Dazed And Confused achter.

Bron: Youtube

White Noise werd een tijdje geleden als eerste single op de wereld losgelaten en met recht en reden. Het nummer is relatief rechttoe rechtaan zoals men dat wel eens zegt maar dat is meteen ook de sterkte van het nummer. Een heerlijke simpele, bijna funky, baslijn; een refrein dat de mainstage van Rock Werchter na pakweg drie seconden al kan meekwelen en een tempo en break die de dranghekken tot schroot zullen reduceren. De metalheads onder ons zullen bij het lezen van de titel misschien al snel de link gemaakt hebben met The Sound Of White Noise van Anthrax maar geloof ons, het lijkt er in de verste verte niet op. Tijdens het beluisteren mag het dan wel voelen alsof de heren van The Yummy Mouths met bazooka’s antrax in ons achterste schieten, metal is het geenszins.

Bij Trans-Lunar Injection moeten we denken aan het warme geluid van Silversun Pickups en dat in combinatie met het poppy karakter van het Kempense Poppel (De band, niet het dorp.). Ook hier kiezen de drie keizerstedenaars wederom voor een melodieuze zang die in dit geval mee de cadans van het nummer zal aangeven. Opnieuw wordt er ook binnen dit nummer voor de bas een mooie rol voorzien en met dergelijke melodieuze basloopjes kunnen we daar alleen maar blij om zijn.

© The Yummy Mouths – UGH! – Fons Records/Gazer Tapes – 2021

Julia, Joanna, Sue, Carol, Angie, Cecilia, Eleanor Rigby, … het zijn maar enkele dames die doorheen de muziekgeschiedenis de eer te beurt viel als tracknaam te fungeren voor deze schitterende nummers. The Yummy Mouths voegen met Charlie nog een naam toe aan deze lijst en ook hier leidt dat tot een instant classic. Bij aanvang van het nummer lijken The Yummy Mouths hun kenmerkende tempo even te laten voor wat het is en de weg van de ballades in te slaan. Enkele seconden later horen we echter alweer dat kenmerkende tempo en geluid dat ons zo van deze ep doet houden. Een feelgood nummer pur sang!

Het is niet veel bands gegeven om bij hun eerste release al dergelijke consistentie neer te zetten. The Yummy Mouths wisten duidelijk waar ze met deze ep naartoe wilden en dat kan je ook horen. Er zit een duidelijke lijn in deze release en dat zonder te raken aan het organische en de spontaniteit van de nummers. Van de eerste tot de laatste track regeert positiviteit en feelgood en laat dat nu net zijn waar veel mensen nood aan hebben op dit moment. Voor ons zal UGH! fungeren als de soundtrack van de zomer van 2021, de zomer waarin we al dansend onze vrijheid terugwonnen!

Knap werk heren!

Wij hebben jou alvast voorzien van enkele relevante links om je van jouw aanschaf te verzekeren. De ep is overigens zowel op vinyl als cassette te verkrijgen.

THE YUMMY MOUTHS: FACEBOOK/BANDCAMP

FONS RECORDS: FACEBOOK/WEBSITE

GAZER TAPES: FACEBOOK/BANDCAMP

RECENSIE WHITE NOISE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More