Home ReviewsAlbum Reviews KAREN WILLEMS – Grichte (W.E.R.F. Records)

KAREN WILLEMS – Grichte (W.E.R.F. Records)

by Patsker Omaer Beguin

Geluidskunstenares Karen Willems dompelt zich maar al te graag onder in een bad van wereldlijke impressies. In 2020 bracht Willems vier interessante tapes (onder de noemer Terre Sol) uit waar haar experimentele drang en zoektocht naar het verleggen van grenzen op vastgelegd werden. Op Grichte (die op dubbel elpee uitgebracht is) bouwt Willems verder aan haar avontuurlijke geluidsexpedities.

Desondanks dat Willems graag een portie kabaal op haar drums en percussie attributen maakt, is het eerste deel van Grichte (Meetjeslands dialect voor herrie) behoorlijk ingetogen en aan de rustige kant. Wel krijgen we een scala aan geluiden en ideeën waarbij Willems zich wentelt in een bizarre vorm van collagekunst. Veldopnames en sjamanistische geritsel klitten samen met de typische Willems’ percussie in dit luisterspel. Het opvallende minimalisme in de klankconstructies creëert met de gebruikte stemgeluiden een mysterieus en etherisch sfeertje op het eerste deel van deze plaat.

Op het tweede deel tapt Willems uit een totaal ander vaatje. Samen met saxofonisten Vincent Brijs (BRZZVLL), Marc De Maeseneer (El Tattoo del Tigre) en John Snauwaert (John Snauwaert Kwintet) bewandelt Willems een ruwer en hoekig pad. We krijgen een mix van stuwende jazz met stevige rock invloeden tegen de trommelvliezen geduwd. Willems voelt zich als een vis in het water. Ze mept niet alleen haar drumsticks aan diggelen maar gaat ook de vocale grenzen opzoeken tussen de stuwende experimentele saxofoonuitbarstingen.

Grichte is een zéér gevarieerd dubbel album geworden waarbij Willems haar eigenzinnige aanpak van het zoeken en loslaten duidelijk herkenbaar blijft. Er wordt op het tweede deel snedig geïmproviseerd en gekeeld. Grichte is een fascinerende doos waarbij zowel intense als rustigere vormen van geluidskunst aan bod komen. Frederik Croene, Glen Steenkiste en Jürgen Augusteyns leveren ook enkele muzikale bijdragen op dit verdomt sterke album af.  

Karen Willems plant een reeks optredens in België en Nederland.

10/06 – Terre Sol Solo: 0.666, Oostende
18/06 – Terre Sol Solo: Houtnacht, Haarlem
19/06 – Terre Sol Solo: Grambacht, Mechelen
19/07 – Terre Sol Solo: Valkhof Festival, Nijmegen
06/08 – Terre Sol Solo: Serrenklanken, Hoeilaart
13/08 – Terre Sol Four: Jazz Middelheim, Antwerpen
30/09 – Terre Sol Four: Amok Festival, Brugge

Jazzlab-tour in het najaar

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More