Home ReviewsAlbum Reviews JOHN GHOST – Thin Air. Mirror Land (Sdban Ultra)

JOHN GHOST – Thin Air. Mirror Land (Sdban Ultra)

by Patsker Omaer Beguin

John Ghost is een sextet van talentvolle geesten die er wonderwel in slagen zich te verbinden tot een sterk staaltje muzikaal vernuft dat het onstoffelijke transpireert en sublimeert naar een reeks boeiende klankpanorama’s. Onder leiding van opperfantoom en gitarist Jo De Geest (Endlingr) slingeren de leden van John Ghost zich door tal van genres en stijlen wat in 2019 mooi resulteerde in hun tweede album Airships Are Organisms.

Thin Air. Mirror Land is terug een snoepdoos geworden waar heel wat muzikale stijlen en kleurrijke klankschimmen aan elkaar geweven worden. John Ghost laat zich echter niet zo gemakkelijk labelen en dat hoeft voor ons dan ook helemaal niet. De invloeden uit de jazz, psychedelica, rock en avant-garde zijn duidelijk aanwezig maar worden subtiel en eigenzinnig verwerkt in de zes boven de zeven minuten klokkende nummers op Thin Air. Mirror Land. Bandleider en componist De Geest liet zich tijdens het schrijfproces inspireren door The Storm, een schilderij van de Noorse expressionistische kunstschilder Edvard Munch waardoor er in het album een typisch duister Scandinavisch sfeertje hangt.

De muziek op Thin Air. Mirror Land is rijk gespekt aan diversiteit en verrassende omschakelingen van tempo en sferen. De jazz funderingen van John Ghost zijn nog steeds opmerkelijk aanwezig en worden gekruid met gedetailleerde percussie, binnensluipende elektronica boeiende gitaar- en baspartijen. Er wordt ook wat geflirt met de avant-garde geest van onze landgenoot Wim Mertens wat nog eens de weelderige bezieling van het collectief illustreert. Als we echt de namen van invloeden willen noemen kunnen we niet anders dan de andere geweldige bands en projecten waar de John Ghost muzikanten in actief zijn vermelden en dit zijn: Rob Banken (Rapidman, HAST), Wim Segers (Compro Oro, PAARD.), Karel Ceulenaere (Black Flower), Lieven Van Pée (Echoes of Zoo, De Beren Gieren) en Elias Devoldere (Nordmann, Elias).

John Ghost laat met hun derde album eens te meer stevig merken geen geest in een fles te zijn. Deze topband met internationale allures uit Gent is een blijver en gaat in de toekomst zeker nog potten breken. Eén ding is honderd procent zeker, we worden rot verwent met schitterende muziek uit eigen land. Thin Air. Mirror Land zal zéér moeilijk uit ons jaarlijstje van 2023 te houden worden.

WebsiteFacebookInstagramWebsite SDBAN Records

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More