Home ReviewsLuminous Gold HUGO MATTHYSEN EN DE BOMEN – Dankuwel! (RCA – 1990)

HUGO MATTHYSEN EN DE BOMEN – Dankuwel! (RCA – 1990)

by Filip Verbeeck

Wie kent er Hugo Matthysen niet. Deze artistieke duizendpoot draait al decennia mee in het Vlaamse media- en muzieklandschap. Met projecten als de Yéh-Yéhs, De Hermannen, CPeX en vele anderen heeft hij zich onvergetelijk gemaakt.

Van 1991 tot 1996 had hij ook de humoristische rockgroep Hugo Matthysen en De Bomen. De leden waren Hugo Matthysen (gitaar en zang), Walter Mets/Stoy Stoffelen (drums), Evert Verhees/Mark Kruithof (bas) en Jean Blaute (gitaar/keyboards/producer).

Dankuwel! was de eerste release van dit olijke gezelschap en bevatte 19 songs. Die elk apart bespreken zou dit stuk onnodig lang maken dus halen we er een paar hoogtepunten uit.

Opener Sabrina is een dikke radiohit geweest. Hugo vertelt hier op zijn eigen originele wijze over onbereikbare liefdes. Ook Blankenberge is een klassieker en gaat over, je raadt het al, met je lief op vakantie gaan naar Blankenberge. Dat doet hij dan ook voor drie weken met Nancy, met bijhorende hardrock riff! Dit is ook op single verschenen met als b-kantje De Boekhouderswals (ook te vinden op dit album).

Eén van onze favorieten is Tony De Zieke Pony. Een lied in The Shadows stijl met de fantastische openingsregels: “Ik zag een zieke pony en ik dacht die moet ik kopen. Maar hij dacht dat ik een slager was en daarom ging hij lopen”.

De titel dekt de lading volledig!

Stanneke is Matthysens ode aan Stan Ockers. Een rock-’n-roll nummertje. Als laatste wil ik zeker nog Jungleboys aanhalen. Zeer herkenbaar voor iedereen die in een voetbalploegje speelt. Vele ploegjes keelden dit toen dan ook luidkeels mee!

Dankuwel! staat vol toffe nummers met al even toffe teksten. Nog enkele voorbeelden van titels waarvan de teksten zo mogelijk nog abstracter zijn Mijn Vrouw Is Gisteren Gaan Lopen, De Oude Gnoe, Ik Ga Naar Huis, De Wetten Van Het Denken

Matthysen en Blaute hebben er een fantastisch plaat van gemaakt. Muzikaal krijg je een trip door diverse genres, die ze feilloos beheersen, steeds voorzien van teksten die je doen glimlachen en/of schaterlachen. Er is her en der zelfs plaats gelaten voor een traan.

Wederom een must om in huis te halen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More