Home ReviewsAlbum Reviews GLEN STEENKISTE – Zht Mtc (Dadaist Tapes)

GLEN STEENKISTE – Zht Mtc (Dadaist Tapes)

by Jos Buersens

De drumfanaten onder ons zullen ongetwijfeld wel weten dat de drums een zeer dynamisch instrument zijn. Je kan ze opbouwen en uitbreiden naar eigen goeddunken. Wijlen Keith Moon koos ervoor om de hi-hat en blijkbaar, volgens een lichtjes gefrustreerde Pete Townshend, soms ook het consistent aangeven van het ritme te laten voor wat het is. Lars Ulrich besloot om op St. Anger eens wat experimenteel te doen met de snare (we weten ondertussen allemaal hoe dat afgelopen is) en Mike Mangini van Dream Theater heeft een drumkit die groot genoeg is om een gemiddeld gezin met 12 kinderen van een ruim onderdak met dubbele inpandige garage te voorzien.

(c) Glen Steenkiste

Less is more wordt wel eens gezegd. Geen universele waarheid maar het was iets waar Glen Steenkiste zich alvast conceptueel in kon vinden bij het maken van zijn nummers. Zht Mtc is de plaat gedoopt. Twee tracks op sublieme doorzichtige, groene cassettes en artwork dat naadloos van de plastic cover naar de cassette doorloopt.

Wat we met less is more in functie van een drumkit bedoelen, is ongetwijfeld de eerstvolgende vraag die nu bij je opkomt. Voor Zht Mtc heeft Glen zijn drumkit teruggeschroefd tot het absoluut noodzakelijke: één cimbaal, namelijk de Zildjian 16” ZHT Medium Thin Crash. De oorsprong van de titel is bij dezen verduidelijkt.

Wat kan je enkel met één cimbaal doen, vraag je jezelf waarschijnlijk af? Een terechte vraag. Glen heeft met zijn medium thin crash twee tracks gecreëerd die rakelings de elf minuten passeren en die ook de luisteraar aan het denken zetten. Dat zowel het nummer 16” als 40cm bestaat uit een consistente lijn van cimbaalgeluid zet je in je verbeelding aan het zoeken naar beelden die bij deze muziek passen. Wij denken zelf aan een stille film à la Street Of Crocodiles van de Quay broertjes of Un Chien Andalou van Salvador Dali. Een specialleke dus!

Er zullen ongetwijfeld stemmen opgaan die de woorden eentonig en saai in de mond nemen maar die mensen spreken wij graag tegen. Voor ons brengt het geluid van de crash een bepaalde rust, we durven zelfs het woord meditatief in de mond nemen in dit geval.

Wij zijn alvast benieuwd naar het beeldmateriaal dat je in jouw gedachten afspeelt bij het beluisteren van deze cimbaaltonen.

Wij willen ook nog eens extra onze waardering uitspreken naar het schitterende Dadaist Tapes om dergelijke muziek te releasen en om steeds weer mee te werken aan een verrassend pakketje om hun parels in te verpakken!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More