Home Reviews DE SCHORRIEMORRIEBAND – Roddelpraat

DE SCHORRIEMORRIEBAND – Roddelpraat

by Nel Mertens

Het gebeurt bijna nooit dat we hier eens muziek voor een écht jong publiek bespreken. Toch waren we eerder al enorm gecharmeerd door hun eerste album Welkom in Schorriemorrieland (2019).

De Schorriemorrieband maakt muziek voor de kleinste schorriemorrie-kids. En wie zorgt voor een goeie muzikale opvoeding? Echte schorriemorrie-ouders, uiteraard, want dit is muziek voor schorriemorrie van 5 tot 105 jaar! Dus laat ook hun tweede album niet zomaar aan je voorbijgaan, als je de kids méér wil bieden dan Kapitein Winokio , Like Me, K3’, Ghost Rockers…

Zowel muzikaal als talig is dit opnieuw een rijk plaatje, vol Roddelpraat, want dat is de tweede titel die het losgeslagen theaterensemble uitbrengt. Humor, dialect, rock, funk, tango, cabaret… het zit er allemaal in!

Zelf kondigt de band hun album aan met de volgende intro: “Toen de bassist Beetlebert zichzelf in de voet schoot door met zijn fiets over Koning Frankies kat te rijden, werd hij prompt vervangen door diens Koninklijke coiffeur Jozef en in verbanning gestuurd op de hoogste berg van Schorriemorrieland. Na de verplichte personeelswissel besloot de Schorriemorrieband zich terug te trekken in de koninklijke paleiskelder om er dag en nacht te werken aan nieuwe liedjes. Driehonderd snaren, drie piano’s, twee drumstellen en 80 kilo broodjes met kaas, ham en mayonaise later is er eindelijk een tweede top-cd met de naam Roddelpraat.”

Het gezapige titelnummer Roddelpraat laat – met wat achterklap op de achtergrond – klankklare piano en enkele lokale roddels horen.

Als het over Het Neusje Van De Zalm gaat, heeft de Schorriemorrieband het niet over een visneus. Een tekst vol humor en ook instrumentaal vallen er heel wat ontdekkingen te doen. Alleen al alle instrumenten proberen ontdekken, lijkt ons een hele uitdaging voor kinderen. Ondertussen is het ook duidelijk dat dit opnieuw een erg verhalend album is. De nummers vertellen anekdotes, interessante weetjes, …

Het warm aanvoelende slowcountry-nummer In Het Bad gaat over mysterieuze brobbels met vreemde geuren in het water… Gunther Aldoar blijkt een ware speurder te zijn, die onder het geluid van de opwindende accordeon in een Balkan-sfeertje, heel wat op het spoor is. Voor De Tango Van Ronaldo, sprong niemand minder dan Elsje Helewaut even binnen als zangeres bij de Schorriemorrieband. Een mysterieus romantisch liedje over een tangodanser met een houten been. En naast een tango, krijgen we even later ook de Chachacha Van NeeNeeNee.

Ei Zo Na is – zoals  Het Neusje Van De Zalm – opnieuw een nummer waarin de betekenis van spreekwoorden duidelijk geïllustreerd wordt in een avontuurlijke liedje. Het lot van Koen De Kerstkalkoen wordt bezongen in een humoristisch noodlottige track, met kerstbelletjes en al. Een aperitiefnummertje voor op 25/12 nodig?

Dat ook cowboys het lastig kunnen hebben, horen we in Een Triestig Cowboylied. Country met hoefgeklap! Even later volgt er ook een nummer over een piraat die zijn papegaai kwijt raakte. Piratenpech heet dat gewoon!
Voor het schorriemorrie met huwelijksplannen, krijgen we ook de klassieke één-tegel-ballade Trouwslow te horen, over iemand die álles zou doen voor zijn geliefde. Alles behalve slowen…

Het uitbundige kazoonummer Wandelen, het bezadigde Flieberfloeberplant en pittig speelse De Kringloopdief in een Caribisch sfeertje. Alle drie heel verschillend van stijl en sfeer, maar heel kenmerkend voor de band, die ons met al hun stijlen ook tot bewegen aanzet. En daarvoor is afsluiter Disco Joe uiteraard het meest geschikt. Droog, elektronisch, minimalistisch, maar zo typerend voor de stijl.

Een heerlijk muzikaal avontuur met hoekjes af!

Roddelpraat is digitaal en op cd verschenen. Wie zich een cd-tje wil aanschaffen, mailt best naar de koning: koningfrankiede16e@telenet.be.

Intussen werkt de Schorriemorrieband, onder lichte dwang van Koning Frankie de 16e, lustig verder aan een nieuwe, originele show voor theater en festivals.

Facebook / Spotify / YouTube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More