Home ReviewsAlbum Reviews DAAN – The Ride (INTEGRAL/PIAS)

DAAN – The Ride (INTEGRAL/PIAS)

by Hans Lenvain

Daan Stuyven heeft een nieuw album uit en dat zullen we geweten hebben. Het album kreeg als naam The Ride mee. Het was alweer een hele tijd geleden dat we nog iets te horen kregen maar spreek tegen Daan nooit over een comeback.
De voorbije tien jaar was hij gewoon bezig met andere zaken zoals een half jaar acteren in Budapest, opnames voor het Dead Man Ray album, minder commerciële zaken als NADA, etc…

©Jimmy Kets

Het zal ons worst wezen wat Daan de afgelopen jaren uithaalde, The Ride ligt hier op ons bureau en het album bevat 10 geweldige nummers, één voor één met single-potentieel. Waarschuwing: dit album beluisteren kan heel intens aanvoelen. Dit komt omdat Daan verkoos de plaat op vinyl/lp uit te brengen en dan krijg je maar 42 minuten in plaats van 84 minuten op cd.

Er zijn geen ballast nummers, geen gatenvullertjes, geen pauzes of wat dan ook. Maar tien ongelooflijke sterke nummers op rij. Zoiets zijn we al een tijdje niet meer gewoon.

De singles Western en High liet de heer Stuyven reeds eerder los op het publiek, op de rest was het nog wat wachten.
Maar het was dat wachten meer dan waard!

De eerste twee nummers op het album zijn ook de twee singles die eerder uitkwamen. Wat we van Western vonden lees je hier, ons gedacht over High kan je hier checken.

Als nummer drie klinkt Best Days, een track geschreven in niet de beste omstandigheden volgens Daan zelf. Maar dankzij Isolde Lasoens fantastische drumgeweld werd het alsnog een song waar je naar uitkijkt na twee coronazomers.

The Dancer is een metafoor voor de spreekwoordelijke ‘puppet on a string’ en een geweldig uptempo nummer met een heel catchy refrein. “That’s fun and fiction, lost avatars. Vulgar addictions to babes and bars.”

Kill is een cliché als titel maar Daan mag die gebruiken na de ruige periode waar hij doorheen spartelde. De drums worden bespeeld op respectievelijk een garagepoort, een ladder en een brandstoftank. Het einde komt totaal onverwacht maar het past gewoon in het sowieso vreemd opgebouwde nummer. Na dik twee minuten krijg je precies een ander nummer. Alleen Daan kan dit.

16 men is heel knap, zowel muzikaal als tekstueel. Het gaat over je grenzen kennen als mannelijke partner en daarom jezelf genereus inruilen voor 16 verschillende mannen die samen alles te bieden hebben wat een vrouw nodig heeft. Het gaat ook heel even over het Noorderlicht maar dat is omdat dit natuurfenomeen zich liet opmerken tijdens de opnames van deze track in de Ocean Sound Studio in het verre Giske, Noorwegen. Soms is de perfectie niet verder te zoeken.

© Jimmy Kets

Women & Children is dan weer het gesproken lied van Daan aan zijn gezin.
Het pad naar gezinsgeluk is bij Daan nog niet erg effen geweest tot op heden. Hij zet zichzelf en zijn gedachten blijkbaar vaak opzij voor het geluk van zijn gezin waardoor hij zichzelf ziet als een kapitein van een kleine Titanic die zijn geliefd gezin moet beschermen tegen de verdrinking. Het nummer kent een fenomenale rijkdom aan bas, met dank aan Michel Hitzigiorgou. De legende wil dat deze Michel een echte over the top versie aan het spelen was tijdens een pauze terwijl Jeroen Swinnen (opname) even om boodschappen was. Daan zelf besliste die versie stiekem op te nemen en deze staat dus ook op de plaat.

Met The Valley zijn we aan nummer acht. Het was het eerste nummer dat Daan schreef voor The Ride, zo’n drie jaar geleden. Een duidelijke verwijzing naar de diepe vallei waarin Daan vertoefde. Een vallei van donkere gevaren en roofdieren. Dit nummer was nodig om uit die nare periode te geraken voor hij aan de rest van het album kon werken.

Be Loved is het voorlaatste nummer. Daan wordt er ondersteund door de stem van Naima Joris en de bijtende gitaar van Geoffry Burton. Boodschap? Open jezelf onvoorwaardelijk, voor je kan liefhebben.

Tenslotte krijgen we nog Morning Sun. Daan verloor op korte tijd zowel zijn zuster als zijn vader, net toen hij aan het schrijven was. Dit nummer gaat dus over lijden. En dat hoor je. Voor Daan zijn doen is dit nummer zo ontzettend simpel maar het is tegelijk ook zo af…

We zijn hier behoorlijk onder de indruk. Met deze plaat levert Daan een klasbak af van formaat. Meer kunnen we er niet over zeggen, je zal het zelf moeten horen. Rep jezelf naar de lokale platenboer op 11 november en je zal ons geen ongelijk geven.

©Jimmy Kets

Facebook – InstagramSpotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More