Home ReviewsAlbum Reviews USE KNIFE – Peace Carnival (Remix-ep) (Morphine Records)

USE KNIFE – Peace Carnival (Remix-ep) (Morphine Records)

by Nel Mertens

Toen we hen aan het werk zagen op Dunk!-festival en Indietronic vorig jaar, waren we al lang verknocht aan hun uitzonderlijke sound en mysterieuze doch energetische live-performances.

We ontdekten er de songs van hun debuutalbum The Shedding of Skin (september 2022, VIERNULVIER Records). Hun blend van elektronica met Arabische instrumenten klinkt zowel dynamisch energiek, als trance-mantrisch.
Nu bracht de Belgisch/Iraakse band Use Knife daarbij aansluitend een remix-ep uit, waarop Muqata’a, Zoë Mc Pherson en Rabih Beaini aan de slag gingen met drie tracks van op hun debuut.

Op deze remix-ep Peace Carnival wordt de eenzijdige definitie rond ‘vrede’ in vraag gesteld.

Hun Berlijnse Morphine-labelbaas Rahib Beaini ging aan de slag met To Feed The Gentry en laat de track snel evolueren, waardoor hij een zestal minuten korter is geworden dan de originele. Niet erg, want met 9 minuten toch nog een hele ervaring. Complexe ritmes van de handdrum en het zoemen van de buzuk van Radwan Ghazi Moumneh komen knap naar voor en in combinatie met de zang van Saif Al-Qaissy leidt dit tot een urgent klinkende, broeierige song, met subtiele loops en veel finesse verrijkt.
Ptolemaic werd door Zoë Mc Pherson onder handen genomen en geeft er een dieper basgeluid aan mee, dat traag opengerokken wordt, verstoord door breakbeats die de dreiging hoog houden in de track.
Muqata’a zorgde voor een met haakse beats gevulde versie van Coupe d’État.

Deze drie artiesten zorgden er voor dat de nummers het elan meekregen waarmee ze nu ook broeierige clubs binnen kunnen!

Peace Carnival is digitaal en op 10” vinyl uitgebracht bij het Berlijnse Morphine Records.

Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More