Home ReviewsAlbum Reviews STEF KAMIL CARLENS – Be Who You Wanna Be (Starman Records)

STEF KAMIL CARLENS – Be Who You Wanna Be (Starman Records)

by Bart Verlent

Een goed jaar geleden leverde Stef Kamil Carlens een indrukwekkend live album af waarop hij songs van Bob Dylan onderhanden nam. Hij deed dat samen met The Gates Of Eden, een band die hij speciaal voor dit album en de tournee bij elkaar sprokkelde. Nu is hij er al terug met een nieuwe plaat. Met Be Who You Wanne Be wou Stef een funky album afleveren met een knipoog naar zijn grote voorbeelden: Prince, John Lee Hooker en Little Feat.

Hij gebruikte voor dit album een oude drummachine die in dialoog gaat met de live drums en percussie, veel saxofoon klanken (tenor en bariton), een resem vintage keyboards en natuurlijk een pak straffe muzikanten. De single Walk On Red, Stop On Green (waar we op deze plaat een super lekkere lange versie van krijgen) wist ons hart al sneller te laten slaan en ons dansbenen in beweging te krijgen, dus keken we al een tijdje uit naar het album.

© Stef Kamiel Carlens

Het openingsnummer is een onverwachte cover van Prince, The Future dat oorspronkelijk op de Batman soundtrack terug te vinden was. Carlens maakte er een unieke cover van, hij bleef trouw aan het origineel maar maakte er een speelse track van met synths die lijken weggelopen uit Wordy Rappinghood van Tom Tom Club. Daarna volgt er nog een verrassende cover van Suspicion van Deze Mona waarin Carlens het tempo iets heeft opgetrokken en er een klein, vintage 80’s randje aan gaf. Love Me Like A Prayer is een prachtige ballade met een sublieme gitaarsolo over een intense liefde, die ondanks het verstrijken van de tijd en daarmee samengaande turbulentie toch standhoudt.

Ingehouden funk horen we in Take A Little Time waarin Carlens zingt over de tijd nemen om bij iemand te zijn en om verhalen te delen. Stef gaf zich ook over aan de Franse taal met een cover van Alain Bashungs C’est Comment Qu’on Feine. Het nummer werd ontdaan van zijn 80’s jasje en kreeg een strakke, funky en kleurrijke bewerking die ons het origineel volledig laat vergeten. Alone & Attracted begint als een funky Talking Heads nummer maar bloeit dan open met heel bijzondere arrangementen en wendingen. Een groots nummer dat veel indruk maakt.

Het album wordt afgesloten met een floorfiller van formaat. So Much Love is geïnspireerd op de film Zeitgeist – Moving Forward van Peter Joseph. Carlens doet een poging om de frustratie en de woede die vandaag leeft in deze track te vatten. Als je al die negativiteit kan ombuigen is zo’n geweldige dansbare song ben je geweldig bezig.

Stef Kamil Carlens blijft “out of the box” denken en dát maakt zijn platen altijd zo avontuurlijk. Daar komt nog bij dat de man een topmuzikant en songschrijver is waardoor Be Who You Wanne Be een uniek meesterwerk is geworden dat op verschillende manieren intens raakt.

Stef Kamil Carlens stelt Be Who You Wanne Be voor op:

10/04 – De Singer, Rijkevorsel
12/04 – Cactus Club, Brugge
13/04 – Ha Concerts, Gent
04/05 – Zaal Lux, Herenthout
10/05 – Wilde Westen, Kortrijk
11/05 – Het Depot, Leuven
15/05 – De Casino, Sint-Niklaas
08/07 – Gent Jazz

Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More