Home ReviewsAlbum Reviews THE RIVER CURLS AROUND THE TOWN – Crashes And Crushes (3300 RPM Records/Sweet sounds)

THE RIVER CURLS AROUND THE TOWN – Crashes And Crushes (3300 RPM Records/Sweet sounds)

by Bart Verlent

Bart Bekker en Jan Vanwinckel maken deel uit van de rockband Gudinov, tussendoor hebben ze nog tijd over voor hun studioproject The River Curls Around The Town. Met dit project maken ze een elegante, mysterieuze mengeling van elektronica en luisterpop.

In 2008 debuteerde het duo met het album More Than A Break waar pas 12 jaar later een vervolg op kwam met het album Nightshadows en de ep (s)park(l)ing die beiden tegelijkertijd verschenen. Twee jaar geleden maakten ze muziek bij de fotoreeks en het boek Buiten Zinnen/ Losing Our Minds van Eddy Verloes, waarmee ze samen met dichter Benno Barnard en Verloes op tournee gingen langs culturele centra.

© The River That Curls Around The Town

Nu heeft The River The Curls Around The Town met Crashes And Crushes een dubbelalbum uitgebracht op één schijfje en met maar liefs 17 nieuwe composities. Het eerste deel Crashes gaat over het falen van het lichaam, de geest en bij uitbreiding de samenleving. Deel twee, Crushes, gaat dan weer over relaties en interacties tussen mensen. Zo is deze langspeler het meest persoonlijke album tot nu toe geworden van dit duo.

Het is een prachtig sfeervolle verzameling van nummers geworden. Het duo behield de donkere vibe van de vroeger composities en speelt met sombere arrangementen die breed worden uitgesmeerd. Het ingetogen gitaarwerk is verbluffend mooi en doet wat denken aan een combinatie van Pink Floyd, Talk Talk en David Sylvian. Als de twee zingen, komt de Pink Floyd vibe nog meer naar voren. Dit is evenwel geen kopie, wel eenzelfde donkere, mysterieuze vibe.

Het album is volledig ingeblikt door het duo, alleen heeft de in Tienen neergestreken Brit Mick Shorter, een paar songs ingezongen en aangevuld met spoken words. Hij deed dat in het verleden ook al voor Bert en Jan. Ook waagde het tweetal zich aan een cover en daarvoor kregen ze de hulp van stadsgenote Anne Mehaignoul (The Advantage). Ze maakten met z’n drie een heel mooie en originele versie van de Eurythmics-klassieker Here Comes The Rain Again.

Helaas is dit voorlopig de laatste plaat van The River Curls Around The Town. Bekker en Vanwinckel willen zich in de toekomst focussen op Nederlandstalig werk onder de naam De Rivier. Het duo sluit niet uit dat ze in een verre toekomst de Engelstalige draad weer oppikken. Of dat gebeurt zal de tijd moeten uitwijzen. Voor ons doet het er echt niet toe of ze hun songs in het Engels of het Nederlands brengen, zolang het maar zo’n prachtige pareltjes zijn als hier op dit album.

FacebookWebsite

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More